I found these 10 marketing facts:
- The consumer is in control.
- The consumer is sceptical and increasingly resistant to advertising.
- Media fragmentation is pervasive.
- Mass markets are being replaced by niche markets.
- Corporate executives are under greater levels of scrutiny.
- Companies that understand Internet Culture best will benefit most.
- Consumers are mobilizing themselves in new, powerful ways.
- The broadcast model isn’t working.
- Broadband is a mass medium.
- User generated content (CGM) is influential and growing rapidly
via via from James Cherkoff at Modern Marketing
Hans, aangezien je dit lijstje ‘klakkeloos’ (ik bedoel zonder begeleidende text) post… mag ik er dan vanuitgaan dat jij het hier mee eens bent???
Ha ‘Playground’/ik lees het wel: ik neem niets klakkeloos over zonder erover na te denken. Dat nadenken is iets wat een proces is. Daarna komt de mening. Ofwel dit is stof tot bezinning.
Maar bedankt dat je me er aan herinnert dat ik dit reflectieproces natuurlijk ook kan noemen. Dat geeft dan de status van deze posting weer (in de tijd gezien). Waarvan akte hier en nu.
En ook ja ik ben het wel eens met deze stellingen.
het was geen waarde-oordeel. Mar ik kan me grotendeels geheel niet vinden in bovenstaande punten. Was benieuwd of jij die mening deelde, maar blijkbaar niet =)
Als er bij jou geen reflectie plaats had gevonden, waarom zou ik dan de moeite nemen om te reageren?! Als jij iets meer van jezelf had laten zien in deze post had mij dat in ieder geval sneller aangezet tot een inhoudelijke respons. Immers dicussie mens-tot-mens isn fijner dan mens-tot-post.
ik zal later geheel inhoudelijk reageren, maar ik vind de punten te makkelijk en te populair. Het is afzetten tegen…een soort post-industrialistisch denken… niet vanuit de vernieuwing, maar vanuit de tegenreaktie. Denk aan Spiral Dynamics van Beck. Dit zijn ’technicallities’… waar zit de waarde verschuiving?
1. Hoezo is de consumer in control. Kan jij met je mobiel echt buiten je walled garden, kun jij de settopbox kiezen die je wilt, kun jij een nikeschoen kopen met een adidas logo, Kun jij op je opleiding precies aangeven wat je wilt, kun jij in nederland Ethanl tanken etc etc. De consument wordt niet meer ONAFHANKELIJK maar producent en consument worden WEDERZIJDS-AFHANKELIJK! Niemand is meer (volledig) in control.
4. Wat is de meest gelezen krant van Nederland. Wat is er gebeurt met hun oplage in het afgelopen half jaar? Wat zijn de best bekeken TV zenders?
6. Hoezo internet-cultuur. Is internet een ander land met een eigen cultuur. Sorry. Internet is een technologie, een toepassing, een medium. Ja met eigen karakteristieken maar een eigen cultuur. Was er eerst een cultuur die internet bouwde of was er zo maar internet waarop een cultuur ontstond?
7. Ja, dat gebeurt soms… maar dat is al eeuwen zo. Het gaat nu makkelijker JA, maar is de georganiseerde consument zo’n macht dat Porter zijn modellen moet herzien?
8. Hoeveel mensen keken er zaterdag naar Dancing with the Stars? Hoeveel geld heeft Idols opgeleverd?
9. Is broadband een medium in de vorm van ‘media’ of is het een transport-middel, een communicatiemedium. Broadband is niet een mass-medium (de grootste online webcast heeft nog niet eens 300.000 viewers getrokken)
10. JA er zijn een aantal voorbeelden van influential user-content. Zoals de RodneyKing movie… maar 99% is absoluut waardeloos en die 1% die niet waardeloos is werkt op de een of andere manier vaak in de industrie en is dus op zijn minst een prosumer.
Ik vind jouw lijstje dus veel te populair, niet doordacht… je legt op al jouw punten zo een tegenargument… wanneer gaan we opzoek naar de echet trends, de echte omalsg in waarden?
Dag Playground/ik lees het wel: bedankt voor je uitgebreide reactie!
Dat stel ik op prijs. Ik ben erg benieuwd naar jouw doordachte ideeen over wat de trends nu zijn en wat jouw zoektoch naar ‘echte trends, de echte omslag in waarden’ tot nu toe heeft opgeleverd. Waar je de ’technicallitisch’ hebt losgelaten en hoe je dat hebt gedaan. Ik wil daar van leren om mijn eigen groeiproces vorm te kunnen geven.
Overigens vind ik het jammer dat je verkiest om anoniem te communiceren. Ik respecteer dat, maar voor mij geldt ook dat het een discussie van mens-tot-mens fijner is dan van mens tot iemand met een anonieme identiteit.
Laten we de conversatie voortzetten (zo je wilt)!
Het zou interessant zijn om op elk van deze punten meer bewijs te zien in de vorm van objectief onderzoek. Ik denk dat de 10 marketing facts in feite trends zijn die als facts neergezet zijn om meer mensen het artikel te laten lezen. Ik lees ze daarom ook meer als trends.
Veel bedrijven en organisaties zullen op de ‘normale’ manier blijven doorwerken omdat ze nog geen goed alternatief hebben gezien dat werkt. 10 feiten veranderen daar niks aan. Tot die tijd zullen ze zeker aan mass marketing, mass production en de logica van managerial capitalism vasthouden. Ook als het moeilijker wordt, zullen veel organisaties eerst proberen te vechten om de verandering tegen te houden zoals elk organisme voordat het vlucht, zich gedwongen aanpast of uitsterft. De generatie die nu aan de macht is in grote bedrijven en organisaties heeft veel verantwoordelijkheid en daardoor veel te verliezen; ze kunnen niet anders dan zeer voorzichtig zijn. Daarom zullen organisaties eerst proberen om fragmentatie tegen te gaan door o.a. meer aan advertising en marketing te spenderen (vechten). Tegelijkertijd zie dat multinationals zich richten op Azië waar de markten veel meer homogeen en stabiel zijn. Er is iets ‘mis’ met de economie van Europa en de VS. De overheid moet meer zijn best doen om een creatief klimaat te scheppen. Een eindeloze discussie over innovatie volgt om in feite het ‘vluchtgedrag’ te verantwoorden (in zekere mate werkt deze discussie juist innovatie tegen naar mijn mening omdat de focus naar binnen moet zijn gericht). Tegelijkertijd benadrukt elke organisatie ook tegenwoordig innovatie en creativiteit (aanpassing). Die innovatie kan leiden tot radicale verandering maar ook tot incrementele veranderingen zoals het idee achter Idols of Dancing with the Stars. Er blijft behoefte aan broadcasting, maar voor elke innovatie in het broadcasting model staan er misschien tien op het Internet waardoor het netto effect toch een sterke trend is.
We zijn misschien simpelweg te ver doorgeslagen met de industriële revolutie en wetenschappelijke positivistische methode; we merken nu dat er niet een set van normen zijn, maar meerdere die allemaal valide zijn. We merken dat onze wetenschappelijke benadering waardevrij is (objectief), maar we zien juist dat we waarden nodig hebben om onze cultuur te sturen (subjectief). Het individu is intelligenter dan de samenleving omdat de sociale structuur zelf niet kan leren. Daarom moet de sturing van binnenuit komen, vanuit de logica van het gevoel, vanuit de individuele mens die zweeg maar nu steeds mondiger wordt. Dat vereist dus omgevingen die het individu (klant, werknemer, burger) centraal stellen en meer deel laten nemen. Filosoof Arnold Cornelis had het veel beter onder woorden kunnen brengen als hij nu nog leefde.
@mark: ik ben het helemaal met je eens. Wederom zeer bedankt voor je bijdrage.
Alleen de vraag is: hoe doen we het dan? Hoe moet het of liever kan het? Ik heb de indruk dat we teveel blijven ‘hangen’ in er over te filosoferen en boeken te lezen of nieuwe systemen te bedenken of te beschrijven (ook spiral dynamics?) dan er echte business mee te doen. Hoe houden we het systeem betaalbaar en implementeren we duurzaamheid en een meer holistische kijk op de zaken. Hoe gaan we om met subjectieve(re) waarden in ons systeem van profit&loss, wetenschap e.d. We kunnen die niet zomaar afschaffen. Van binnen uit veranderen kunnen we het wel. Maar we zijn nu iets aan het construeren wat we nog niet kennen en er dus ook nog geen woorden voor hebben. Onze taal schiet hier te kort. We kunnen niet denken in wat we niet kunnen bedenken. Zoals men vroeg ook geen auto kon denken.
Ik ben het zeer met je eens dat de logica van het gevoel het sturingsmechanismes is, maar hoe gaan we daar in onze bedrijven, instituties etc. mee om. Dat vraag ik me wel steeds meer af. Het besef groeit, we zijn klaar om te wenden, maar hoe doe je dat dan in de praktijk van alledag. Natuurlijk de horizon is verder, maar de korte termijn vaak weerbarstig. En daar hebben we juist tools/hulpmiddelen (of nog iets anders) voor nodig merk ik. Het is weer de bekende paradox van lange en korte termijn tegelijkertijd.