Technorati tags: lesblogs, robert scoble, shell israel
Shel Israel en Robert Scoble praten over hun boek Naked Conversation. Ze doen dat op een aardige manier. Geen presentati maar een gesprek tussen hen beiden. Ondertussen is er een backchannel (jammer dat het zo slecht is te lezen) en een video van hun gesprek. Ondertussen zijn er al meer dan 500 postings getagged met lesblogs.
Ze praten over de mogelijkheden van weblogs en bijv. videoblogs. Kost nagenoeg niets en heeft een groot bereik. Je lezers bepalen de waarde en de verspreiding van wat je doet (worth-of-mouth conversations).
Markten beginnen daar waar conversaties starten: markets are conversaties (Cluetrain Manifesto). Gesprekken met je klanten door middel van nieuwe technologie. Geen broadcasting, maar narrowcasten dus. Alleen die klanten die het interesseren willen het gesprek met je voeren. We moeten niet proberen dat gesprek met iedereen te willen voeren.
(Ah gelukkig is het backchannel nu groter en beter leesbaar.)
Ze praten over transparantie, passie en over authoriteit die je opbouwt voor je merk.
Shel en Robert gaan nu met de microfoon rond voor vragen. Mooi!
– Hoe krijg je succes met bloggen?
Passie, aandacht voor de lezers. Luister naar ze! Je moet iets te vertellen hebben. Ben niet te voorzichtig. Begin. Maak contact met je lezers. Ga niet passief zitten wachten tot er lezers komen. Ze komen nie vanzelf.
– Hoe kun je zoveel lezers te woord staan? Hoe schaal je op? Hoe richt je je tijd in?
Gebruik tools zoals Technorati, ga naar blogs en de postings van mensen die reageren. Ga niet alleen zitten bloggen, maar lees ook. Voor corporate bloggers is het mogelijk om met beperkte (geen?) kosten bezig te zijn, maar het kost tijd, veel tijd.
– Hoe maak je er een wereldwijde conversatie van?
Echte bloggers zijn connectors. Bloggers kunnen gateways zijn. Je moet het netwerk het werk laten doen. Door zelf de communicatie te starten zullen anderen mee gaan doen, met weer anderen die daaraan mee doen. Een sneeuwbal dus.
– Hoe verdien je geld met bloggen? Blogadvertenties?
Contextsensitive adds zijn zeer zeker interessant. Ze zijn niet zo confronterend en ingrijpend. Je schrijf over een onderwerp en krijgt dan die adds die er bij horen. Lezers kunnen daar zelfs blij mee zijn. Dus dat zou een model kunnen zijn. Verder kunnen de tools nog verbeteren. Wat dacht je Google Maps met adds en icons die er toe doen.
– Podcast. Wat vindt Robert daarvan?
Een echte marketingtool. Kijk nu eens naar de adds hier langs de reclameboodschappen. Prachtig, maar we kunnen niet met ze communiceren. Met podcasts etc. kunnen we dat zelf doen als consument. Geen dure spullen, geen studio’s, geen make-up etc. Daarna kunnen we vragen wat iemand er van vindt. En dan aanpassen. Betere producten maken op basis van die input.
Webloggen kun je nu en op elk ander moment. Podcasten is anders. Je moet er tijd voor vrij maken, toch een soort productietje doen. Maar het zijn beiden social software tools. Je leest, hoort, ziet gewone mensen.
– Laatste vraag: we praten wel allemaal over bedrijven en bloggen e.d., maar er is ook een democratisch aspect aan dit soort nieuwe media.
Klopt. Social software wordt ook meer vertrouwd, het is goedkoop, iedereen kan het (ook qua kosten en techniek). Het is er dus voor de massa en daarom kan het de wereld veranderen. Robert geeft een voorbeeld van iemand in de zaal die blogt over bloggen. Prachtig! Het zijn dus niet alleen maar geekbloggers. Volgend jaar moet zo iemand (non-geek) de keynote doen op een dergelijk event.
Hoi Hans,
Bedankt voor je berichtgeving. Kan ik hier thuis (R’dam) toch nog iets meekrijgen van dat Super-event.
Gr,
Marcel
Marel, graag gedaan. KLik vooral ook op de tags van flickr en technorati. We zien hier in de zaal wat er al allemaal in staat