Annedien Hoen en Martijn Aslander hebben daar zo hun eigen ideeën over. En ik schreef er zelf ook al eens over. Annedien vraagt zich af of ze een denkfout maakt of juist niet als ze schrijft:
“Tijd is kostbaarder dan geld. Geld kan je opnieuw genereren. Tijd niet. Mijn sociaal kapitaal (netwerk) zie ik als het hoogconcentraat van mijn geïnvesteerde tijd en daar ben ik zuinig op. Idem voor het vertrouwen van mensen.”
Eigenlijk is bloggen of liever bezig zijn met nieuwe media ook zoiets. Je stopt er je ziel en zaligheid in en veel tijd. Waarom? Je hebt wat door te geven. Tenminste zo voel ik het. Ik voel me een communicator. Maar dan niet op de manier zoals te doen gebruikelijk is. Dus met middelen die we al lang kennen: via papier of een gesprek. Nee, ik probeer middelen toe te voegen in ‘het gesprek’, te integreren. En of dat wat waard is, zoals het sociale kapitaal van Annedien? Wie zal het zeggen? En daar zit hem denk ik de crux.
Wie zal het zeggen! Ik denk dus dat je zelf niet moet zeggen of je netwerk, je bloggen e.d. iets waard is. Dat bepalen nl. anderen wel. Volgens mij is het niet zo dat als je per definitie maar een netwerk opbouwt van mensen die jij interessant vindt of schrijft over onderwerpen die jij prachtig vind, dat dat dan iets waard is. Jazeker als de anderen in dat netwerk of de lezers van je berichten dat ook vinden. Dan is het iets waard. Hoeveel? Ook dat bepaalt de ander zelf. Als je dus zoals Annedien en Martijn zegt dat de ander voor je zou moeten betalen omdat je van waarde bent voor het gezelschap waarin je je op dat moment verkeerd, ga je op de stoel van die ander zitten. Je bent dan weer de verkoper. De verkoper van je zelf. Ik voel meer voor een benadering om mensen zelf uit te laten maken of en wat je waarde dan is (overigens schrijft Martijn ook over het fenomeen van donaties). Ook hier dus weer het omkeringseffect, de upstreambenadering.
Hoe dat dan moet? Hoe een businessmodel er dan uit ziet? Ik weet het nog niet. In de posting die van Martijn die ik hiervoor aanhaalde geeft hij wel een soort model. Maar we hebben volgens mij nog geen woorden voor dergelijke discussies. We zijn gewend te denken vanuit transacties, economische principes, waardenketens etc. Maar ik denk dat het allemaal niet zo lineair is. Daarom stoeien mensen zoals Martijn en Annedien natuurlijk ook met het fenomeen waarde. Door zelf eenzijdig te zeggen dat datgene wat jij doet van waarde is, maar je denk ik weer een bekende denkfout. Je start bij jezelf en gaat ervan uit dat de ander ‘meedoet’ aan de transactie tussen jou en hem. Dat is weer lineair. Volgens mij zal het ‘systeem’ (oeps verkeerd woord) veel complexer worden. Het systeem van geven (altruisme zoals Annedien dat noemt) en nemen zal veranderen in ‘geven en krijgen’. En dat laatste (‘krijgen’) is iets anders dan ‘nemen’. Krijgen plaatst je dus in een afhankelijkere positie waarbij je dus zelf niet bepaalt wat de waarde is van hetgeen jij doet. Als de ander het allemaal prima vindt, krijg je vanzelf wat je toe komt. Volgens mij is dat ook wat Martijn hier betoogd. Maar lees ook de reactie daaronder maar eens. Hoe gaan we om met zekerheden en vrijheid? Hoe betalen we onze huur/hypotheek/pindakaas? Die krijg je niet als je zelf wat geeft. Nee die moet je kopen. En kopen is weer nemen in plaats van krijgen.
Hardop filosoferend ben ik er nog niet uit. Maar ik vind de discussie des te boeiender, omdat ik denk dat het economische/financiële systeem met bijbehorende paradigma’s aan het schuiven zijn. Maar hoe ik nou mijn pot pindakaas krijg? Nee daar ben ik nog niet uit. Of zal het zo zijn dat we een hybride systeem gaan krijgen waarin bepaalde zaken verkregen worden doordat jij iets van waarde geeft aan de ander en bepaalde zaken toch genomen (lees: gekocht) moeten worden omdat jij iets van waarde van die ander wil? Zit het verschil in ‘verkijgen’ en krijgen? Bij verkijgen gaat de actie van mij uit. Ik haal iets bij de ander. Bij krijgen ligt de actie bij de ander. Hij geeft mij iets. Zijn we toch weer terug bij af: ik geef iets en de ander geeft iets.
Hhmmm……. dus als iedereen geeft aan de ander, krijgt iedereen dus. Wordt dan alleen een kwestie van matchen. Het juiste geven, op het juiste moment aan de juiste persoon.
Zou heel mooi zijn, maar ik denk toch meer aan het hybride model en dat is voor deze samenleving al moeilijk genoeg denk ik. Daarvoor moeten we al minder egocentrisch gaan worden en onszelf als middelpunt van alles zien. Ja, da’s al moeilijk genoeg, maar wel een mooie opgave voor een betere wereld. Wat geef of dien jij?
Heb naar aanleiding van de discussie hierover besloten een Unconference te houden op de Zaterdag van het Natural Networking Festival 2006, in september… in Drenthe.. http://www.naturalnetworkingfestival.com
Er is plek voor een man of 20, omdat ik denk dat we met teveel mensen een wat onoverzichtelijke discussie hebben…
Ideeen zijn welkom!
Thema: Waardeverschuivingen in de opkomende netwerksamenleving.
>Door zelf eenzijdig te zeggen dat datgene wat jij doet van waarde is, maar je denk ik weer een bekende denkfout. Je start bij jezelf en gaat ervan uit dat de ander ‘meedoet’ aan de transactie tussen jou en hem. Dat is weer lineair.
Als je Martijn zo verstaat, heb je toch niet helemaal goed geluisterd. De essentie is namelijk niet dat IK denk dat wat ik doe waarde heeft, maar dat ik het aan de ANDER overlaat om te bepalen of wat ik doe waarde heeft. Ondertussen doe ik dingen waar ik goed in ben en plezier aan beleef, en heb ik in ieder geval de zekerheid van een leuke tijd, ongeacht de uiteindelijke beloning.
>Hoe gaan we om met zekerheden en vrijheid? Hoe betalen we onze huur/hypotheek/pindakaas? Die krijg je niet als je zelf wat geeft. Nee die moet je kopen. En kopen is weer nemen in plaats van krijgen.
De ‘beloning’ voor een waardevolle bijdrage aan het doel van iemand anders hoeft natuurlijk niet persé in natura (goederen) uitgekeerd te worden. Dus de ene ‘opdrachtgever’ (ik gebruik het woord losjes) regelt dat ik een paar maanden een auto onder mijn kont heb, terwijl een andere mij misschien enkele maanden een bedragje doneert. In beginsel is de onzekerheid niet groter dan die van een traditionele zelfstandig ondernemer. Die moet tenslotte ook de continuiteit van zijn/haar inkomsten veilig stellen…
Ha Lykle en Martijn, bedankt voor jullie bijdrages. Tja, ik heb nu zo’n 25 jaar in loondienst gewerkt dus heb moeite met me voor te stellen hoe dat allemaal zo gaan. Zeker met alle verplichtingen die je in deze tijd hebt (opgebouwd). Ik heb bewondering voor mensen die het op een andere manier doen (kunnen doen). Dit soort discussies scherpen mij in ieder geval en dat er sprake is van een waardenverschuiving staat voor mij als een paal boven water. Alleen weet ik nog niet hoe het gaat. De manier waarop ik het nu, dus in loondienst mezelf verder ontwikkelen en datgene aan mensen geven waar ik denk dat ik goed in ben (en ja ik krijg de laatste tijd ook betaalde opdrachten) is iets dat (nu) goed bij me past. Dus vanuit ‘het systeem’ kijken hoe het binnen dit systeem anders kan. Bedankt dat jullie op mijn blog waren.
Haha, waren? man,ben er niet weg te slaan, veel gave content!
Ik geef je een formule.
Hij is je al bekend, mnaar eigenlijk wordt ‘ie verkeerd toegepast.
E=MC2
[E]=Energie = de [C]=warmte die je geeft aan je [M]=massa=medemens, die krijg je [2]=exponentieel terug.
Je ziet het, Einstein was er bijna, hij had ze alleen moeten omdraaien. Scheelt niks in de wiskundige betekenis van de formule.
Maak je dus vooral niet druk over belachelijk concepten als economie en ga lekker door met bloggen en geven 🙂
http://www.cre-aid.nl/2006/04/25/emc2/
Ha Guido: prachtig! Bedankt nu kan ik mijn gevoel in ieder geval wiskundig onderbouwen 😉
Geven en Krijgen … en een van de bijdragen vult aan met “Nemen”.
Ik gebruik deze drie werkwoorden als mensen opzoek zijn naar zichzelf, op zoek zijn naar de plek van hoog gebalanseerd energie-niveau.
Het inzicht, welke … Nemen, … Krijgen & … Geven behoren bij jouw unieke energiebronnen (bijv. Applaus Krijgen of Controle Nemen), kan je gebruiken als kompas bij het vinden van je weg naar Jezelf.
Je kan redelijk makkelijk voor jezelf ontdekken (als je het al niet weet) met een stukje discipline, welke je energiebronnen zijn, door stil te staan bij elke keer dat je een “wereld goed gevoel” krijgt. Vraag je op dat moment af wat het is, wat er gebeurde en tracht het in het “… Nemen, … Krijgen & … Geven” format te op te schrijven.
De ca. vijf energie bronnen die naar voren komen geven je inzicht hoe je je (goed voel) energie niveau kan vergroten, handhaven of verminderen. Op die wijze tegen dingen aan te gaan kijken zet de discussie niet zo zeer neer op bijv. “loondienst versus freelance”, maar meer op “meer zichzelf versus minder zichzelf”.
Mijn beeld is dat hoe meer jezelf, hoe meer energie … hoe meer je kan geven … hoe meer je krijgt.
Interessante gedachte Frans.
Interessante discussie Hans. Sluit aan bij de gedachte dat alles energie is en dat energie gelijk staat met Vermogen en dat jouw persoonlijke vermogens ook uitgedrukt kunnen worden in tijd of geld en vice versa.