Gistermiddag was ik te gast bij de meeting van Kenniscirkel. Het programma was interessant. Ik heb de presentaties van Frank Janssen (zie foto hiernaast) en Maarten Sikkema bijgewoond. De opkomst was groot en dat is een goed teken. Dit betekent dat bedrijven en instellingen steeds meer het belang gaan in zien van social software, of er zich in ieder geval op oriënteren. Frankwatching heeft een goed artikel staan over blogging binnen bedrijven dat hier goed bij aan sluit. Hij schrijft:
“Deze blogs zijn een nieuw middel in de corporate communicatiemix waarmee ondernemingen een origineel en nieuw kanaal inzetten waarmee ze uit de eerste hand via reacties van lezers signalen uit de markt krijgen.”
“De andere kant van het verhaal speelt zich echter tegelijkertijd binnen bedrijven af. In het domein waar traditioneel de IT-managers heer en meester zijn, bieden blogs en wikis niet alleen een alternatief voor e-mail, maar zelfs voor traditionele dure systemen voor projectmanagement en kennismanagement. Traditionele systemen die bovendien bij gebruikers niet populair zijn omdat ze als niet zinvol en complex worden ervaren.”
Zoiets hoorden we ook op Les Blogs. Frank ging vooral in op de tools die er zijn en hoe ze binnen TPG Post ingezet worden. Enkele trends die hij noemde:
– IT gaat van centraal naar decentraal
– mensen willen steeds meer zelf produceren en publiceren op het internet en intranet (dat past m.i. mooi bij communicatieve zelfsturing)
– kennismanagement wordt steeds meer gezien als tool om concurrentievoordeel te behalen
– er komt meer social software om projecten en teams te faciliteren, voor converatiefaciliteiten, om mensen te vinden
– we gaan van functioneel georganiseerd (organigram, taken, functionarissen etc.) naar een nieuwe organisatievorm, nl. die rond de persoon. Daarbij is de persoon de eigenaar, zijn er lossere en flexibelere banden, is er meer informele communicatie en gaat het om delen en elkaar updaten.
Maarten Sikkema van Macaw, het bedrijf waar ze allemaal bloggen, legde uit hoe het bij Macaw geregeld is. Indrukwekkend! Wat me wel duidelijk werd is dat wat Macaw doet met allerlei tools zoals weblogs perfect past binnen hun bedrijfscultuur. Dat is belangrijk. Allerlei tools inzetten die niet passen bij je cultuur zijn gedoemd te mislukken. Ook werd me duidelijk dat de aandacht voor de weblogs bij Macaw eigenlijk teveel op zichzelf staat. Ze hebben veel meer. Een compleet ‘landschap’ aan tools: nieuws, discussieforum, teamsites, weblogs, search, portal, taxonomies. Weblogs zijn ingebed in een compleet systeem waar je eigenlijk niet buiten kunt. Het nieuws gebruik je voor ‘conversatie’ met iedereen, een weblog gaat uit van jezelf (delen) en de anderen mogen zelf weten of ze het lezen en/of er iets mee doen en in het discussieforum stel je een vraag.
Op de weblog van Pierre Gorissen (helaas heb ik hem niet gesproken) staat wat Ton Zijlstra verteld heeft. Dit overzichtje vind ik heel duidelijk en geeft kernachtig aan waar het om draait:
– weblog/podcast => gesprek, geen publicatie
– wiki => samenwerken, geen document
– bookmarks => gedeelde context
– tags => gedeelde taal
– RSS => attendering, kies je “vrienden”.
En verder schrijft Pierre:
“Een andere uitspraak die ik heel goed vond in Tons presentatie was dat een van de effecten van het gebruik van social software is dat het je in staat stelt om mens te kunnen zijn in je werk, dat het leidt tot passie, expressie en authenticiteit. En dat dat zich haast automatisch vertaald in iets dat wij als klant aanvoelen als verhoogde kwaliteit.”
Als ik zo lees dan vind ik het mooi passen in het nieuwe tijdsbeeld, waarbij het gaat om waarden binnen de experience economy (lees: gesprek, vrienden, delen van taal en context) en communicatieve zelfsturing. Immers we bepalen zelf met wie we converseren en context en taal delen. Dat is zelfsturing. Het delen en converseren zelf hoort natuurlijk bij communicatie. De conversatie als beleving? Kan ik me wel iets bij voorstellen. Lees hierboven dat stukje maar eens. We lezen dan: passie, authenticiteit en expressie bij social software. Nou als dat geen termen zijn die ook bij Experience horen. En dan wel de values experience en niet experience als alleen theater of fun. Dat komt pas op de tweede plaats.
Update: Ton Zijlstra’s verslag van de meeting staat nu ook on-line. Daarnaast is er in de wiki van deze meeting te lezen wat de discussies hebben opgeleverd. Ook de presentaties zullen daar komen te staan.
Tags: social software, kenniscirkel
Flickr foto tag: kenniscirkel
Dag Hans,
Bedankt voor je komst, ondanks dat je de vermoeidheid van Les Blogs nog in de benen had, en er een hoop werk op je lag te wachten. Tot ziens in Mechelen!
groet,
Ton
De presentaties staan inmiddels in de Wiki te vinden op http://www.provenpartners.nl/workspace.
Daar kunnen de gevoerde discussies eventueel voortgezet worden. Persoonlijk ben ik benieuwd of dat nog zal gebeuren in een dergelijke openbare Wiki.