Attention Data
Alles wat we online doen, zoeken, bezoeken, lezen, schrijven is een deel van je. Het vormt een geheel met je persoon. We noemen het ook wel “Attention Data”. En die data is veel waard. Tot nu toe was het zo dat de clicks die je produceert op data online van waarde was voor anderen. Ze ‘vangen’ die data. Maar die data is van jou, niet van die anderen. Het is dus jouw waarde. Maar hoe ‘vang’ je die dan voor je zelf? Welnu, er is nu een Firefox Attention Recorder. Als je die als plugin installeert dan wordt jouw clickgedrag vastgelegd in een XML file die je zelf beheert en niet die ander.
AttentionTrust
AttentionTrust gaat er vanuit dat je rechten hebt op je data:
1. Property–You own your data
2. Mobility–You can copy or delete your data.
3. Economy–You can exchange your data with others your trust.
4. Transparency–You can see how your data is being used
Wil je meer weten van de organisatie AttentionTrust dan kun je hun principes na lezen. Ik ben zelf al weer een hele tijd member van deze organisatie. Omdat ik vind dat de aandacht die ik aan alles geef van waarde is. En dit zijn de andere members.
Ik heb gelijk de plugin geïnstalleerd.Hopelijk komen er meer services die gebruik maken van AttentionTrust.
Tja, nu voor jezelf: klinkt al heel interessant. Amazon A9 biedt ook iets vergelijkbaars. Je browshistorie en clickstreams tracken, maar dat is bij de servers van A9 opgeslagen (ze passen op termijn wel je zoekresultaten aan aan jouw interesses, dus het zou je wat moeten opleveren).
Maar al met al blijft dit knagen aan mijn gevoelens rondom privacy. Gek eigenlijk, want je blogged, bookmarked en internet er op los, maar als het echt formeel wordt vastgelegd word ik terughoudend…
Eens. Gelukkig wordt dus bij deze optie de data op je eigen hard disk opgeslagen en niet bij een ander.
Hans, ik ben er nog niet ingedoken, maar als ik het zo even snel lees begrijp ik het niet. Althans, dit weerhoudt anderen er toch niet van je surfgedrag et cetera te tracken (met behulp van de juiste software natuurlijk)? Met andere woorden, ergens wordt diezelfde data toch ook door anderen “gevangen” en beheert?
@marc: je hebt gelijk. NU is dat nog zo, maar er zijn bewegingen gaande waarin we toe gaan naar een situatie dat we zelf onze data beheren die van ons is. Zoek maar eens op Identity 2.0 hier en elders.
Dit is dus ook zoiets. Jij bepaalt straks wie je clicks mogen zien. Ik heb me nu aangemeld bij een trusted site die die clicks voor je beheren en waar je dan zelf je clickgedrag etc. kunt zien.
Ik gebruik daarvoor nu: https://vaults.root.net/
Die kan ik in de Firefox extensie instellen en door een account daar te nemen gaat mijn clickgedrag, cookies etc. daar naar toe en kan ik dat monitoren.
Bij Identity 2.0 zul je ook alle gegevens van jou ergens ‘opbergen’ en moet degenen die het nodig heeft het komen halen (je bank bijv.). En dat kan dan alleen als jij daar toestemming voor geeft.
Ook bij deze tool kan ik ervoor kiezen bepaalde zaken publiek zichtbaar te maken. Maar daar kies ik dan zelf voor.
Maar je hebt gelijk. Zo ver zijn we nog lang niet.
Door member te worden van AttentionTrust geef je deze ontwikkeling een zetje.
Hans, dank voor je toelichting. Ik ken het verhaal rondom Identity 2.0, ik heb zelfs de legendarische presentatie van Dick Hardt nog steeds op mijn mobiel staan, prachtig. Maar ik dacht even a.d.h.v. jouw verhaal dat ik iets gemist had, dat er nu al mogelijkheden zijn onze eigen data (deels) vrij te geven, et cetera. De ontwikkelingen en het onderzoek ernaar juich ik alleen maar toe, interessant om hier in mee te draaien.