Update 13 juli: er is nu ook een posting over de presentatie van Marco.
Vandaag was ik bij de Blogstorm georganiseerd door Ogilvy in Brussel. Zie ook Technorati en mijn eerdere postings. Mijn foto’s staan inmiddels bij Flickr met als tag blogstorm. Maarten zat natuurlijk live te bloggen. Ik heb de discussie en de presentatie van Marco eens rustig gevolgd deze keer zonder te bloggen. De nederlanders ((Marco W.J. Derksen (o.a. Marketingfacts.nl), Bertrand Weegenaar (o.a. blogmania.nl), Steve Stiffbone & Henry (o.a. VKmag.com) en Stephan Fellinger (o.a. blogo.nl)) kwamen pas tegen de middag. Jammer, we hadden er toen al een interessante discussie op zitten over de Nike commercial Jaffe Juice, ofwel wat had Nike kunnen doen met dat filmpje? Het was volgens een prima zet geweest van Nike als ze gewoon het filmje hadden gebruikt zonder er een eigen sausje over te gieten en dat verwijzen naar de maker. Dus de credit daar neerleggen waar ze thuis hoorden. Zou ook heel geloofwaardig over kunnen komen om dat dan ineens iemand als klant naar voren wordt geschoven. Door het filmpje te veranderen wordt het er dus niet sterker op En over de case van Dell. Daarin waren we het eens dat je als bedrijf moet volgen wat er over je geschreven wordt. Het daarna simpel oplossen van het probleem en het reageren bij de bewust posting over het probleem door Dell werd ook als zeer sterk ervaren. ‘Enen bedrijf dat het goed doet krijgt een 7,5 en een bedrijf dat een probleem heeft en dat oplsot scoort een 9. Dus ook hier openheid, wanneer het kan. In ieder geval bewust kiezen voor wat je als bedrijf doet.
Ook over of je met fakeweblogs mag werken. We waren het eigenlijk snel eens dat authenticiteit belangrijk is. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Fake is niet erg als het dan maar goed fake is en echt fake. Dus zeggen dat dat zo is of het er zo dik boven op leggen dat iedereen het door ziet.
Ogilvy wilde graag weten hoe ze met weblogger om kunnen gaan als het gaat om het opzetten van marketingcampagnes voor hun klanten. Ze zien het effect van weblogs voor de massa, maar zien ook dat traditionele marketeers de controle uit handen geven als ze met webloggers samenwerken. Op zich is het natuurlijk al prachtig dat Ogilvy zich de vraag stelt. Het hoort daarbij dus duidelijk niet bij de groep die zich niet druk maakt over de veranderingen door middel van weblogs. Ik moet zeggen dat de openheid en het stellen van vragen door de mensen van Ogilvy bij mij goed en eerlijk overkwamen. Daardoor ontstond ook snel een levendige discussie met degenen die er wel waren (Maarten Schenk (o.a. maarten.typepad.com/blogologie) , Miel Van Opstal (o.a. blog.coolz0r.com), bart (o.a. netlash.com), Cindy De Smet (o.a. smetty.be), Luc Van Braekel (o.a. lvb.net), frédéric (o.a. druppels.be), Polskaya (oa. Polskaya.be), Bart de Waele (o.a. Netlash) plus nog een aantal die ik niet op de uitnodiging zag staan en ook niet mee heb kennis gemaakt.
Gelukkig waren alle mensen aanwezig voor de picknick in het park. Kussens mee en een picknickpakket. Leuke manier om te netwerken. Ik heb toen kennis gemaakt met Luc van Braekel, Miel en had ook een interessant gesprek met een collega van Franky van Ogilvy, waarvan de naam me even onschoten is (oeps, hij staat ook niet op het lijstje). ’s Middags was Marco aan de beurt. Hij had 80 (!) sheet, jawel. Maar om 4 uur was hij nog niet veel verder dan sheet 5 of 6. Ook heit ging de discussie over wat bedrijven nu eigenlijk met de blogosphere kunnen. Duidelijk werd ook weer dat eigenlijk het grootste gedeelte van de marketeers geen weblog hebben, ze niet volgen en er niet op reageren…..Vreemde zaak als je nadenkt. De knipselkranten op het bureau van de directie (en soms ook medewerkers) worden wel samengesteld, maar dat zijn vaak artikelen en zijn meestal al een tijdje oud. Waarom wordt de blogosphere dan niet gevolgd? Dat is makkelijker te doen, een bericht via de blogosphere gaat snel rond en richt heel snel schade aan aan je reputatie en merk. Op zich hoef je natuurlijk nie te reageren, maar het volgen en weten van wat er gezegd wordt zou het minste moeten zijn. Dan kun je altijd intern bijsturen. En ook dat is een vorm van bezig zijn met de blogosphere. Verder ging de discussie over advertenties, betaalde postings mag dat en hoe moeten reclame- en marketingbureaus nu omgaan met webloggers. Zijn daar speciale spelregels voor? Wat mag wel en wat mag niet? Duidelijk werd dat een persoonlijk contact tussen mensen gewaardeerd wordt. of dat nu gaat om het oplossen van een probleem of reageren op een probleem of het vragen om een gunst.
We waren het er ook over eens dat massacommunicatie voor de meeste bedrijven niet is weggelegd en dat je beter in kleinere groepen kunt ‘infiltreren’ door hen bij je product of dienst te betrekken. De Long Tail dus eigenlijk. En natuurlijk is een weblog daarvoor een uitstekend middel. Een advies dus voor het promoten van een product of dienst: zoek een paar goede weblogs in je doelgroep (en dat hoeven echt niet de grootste te zijn), kijk wat je daarmee kunt, reageer daar op comments etc.
Als de presentatie van Marco beschikbaar komt zal ik daar nog een posting van maken. Ik heb in ieder geval een goed gevoel over gehouden van deze meeting al was het maar omdat er een conversatie op gang is gekomen tussen bloggers en een marketingbedrijf als Ogilvy. En natuurlijk altijd leuk om weer eens webloggers te ontmoeten van wie je de blog dagelijks leest.
Technorati: blogstorm
Blogstorm: enkele nabeschouwingen
Ik denk wel dat de Blogstorm van gisteren, georganiseerd door reclamebureau Ogilvy, als een succes beschouwd kan worden. Er waren minstens twintig aanwezigen met weblogs over heel uiteenlopende onderwerpen (citaat tijdens de middagpicknick: Wie blogt e…
Blogstorm: enkele nabeschouwingen
Ik denk wel dat de Blogstorm van gisteren, georganiseerd door reclamebureau Ogilvy, als een succes beschouwd kan worden. Er waren minstens twintig aanwezigen met weblogs over heel uiteenlopende onderwerpen (citaat tijdens de middagpicknick: Wie blogt e…
Wegens vakanties te over een beetje aan de late kant om het goedje te volgen, maar het staat gebookmarked om in augustus door te nemen. Alvast heel erg bedankt voor het verslag!