Top_10_ict_business_trends
De wasmachine slaat alarm: er zit een rood T-shirt tussen de witte was." Arjan Oude Kotte, Manager Business Group Server & Tools bij Microsoft, geeft een voorbeeld van wat technologie in de nabije toekomst kan brengen. Een vraaggesprek over RFID en andere innovaties van morgen. Over de naadloze technologie-ervaring van het volgende decennium. En over de strategische keuze voor een IT-platform: de ultieme combinatie van innovativiteit en kostenreductie.

Kunnen bedrijven nog concurrentievoordeel behalen door IT?
Ja, ik denk dat de top van de volwassenheid van IT nog lang niet is bereikt. Kijk naar de stormachtige opkomst van breedband. UMTS komt eraan. Opslag wordt nog steeds goedkoper. CPU-capaciteit groeit gestaag. Er is dus volop ontwikkeling. RFID, ook zo’n mooi voorbeeld. Als wij samen een paar biertjes drinken, bedenken we voor RFID zo 25 innovatieve toepassingen. IT doet er dus nog wel degelijk toe.

Maar in de praktijk zijn CIO’s toch gefocust op kosten en op veiligheid?
Klopt, maar je moet innovatie aan het rijtje toevoegen. Want de business van onze klanten trekt weer aan. Dat zorgt ook voor de ‘CIO Blues’: bedrijven verlangen steeds meer van hun IT-afdeling, terwijl de IT-budgetten krapper zijn dan ooit. Je ziet dat terug in Gartner’s jaarlijkse Top 10 van IT business-trends. Budget en Beveiliging staan daarin sinds 2-3 jaar op nummer 1 en 2. Maar dit jaar staat Innovatie met stip op 3. Wij merken ook dat onze klanten weer op zoek zijn naar innovatieve technologie om dagelijkse bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Meer doen met minder dus. Gaan IT-afdelingen dat redden?
Wel als ze hun applicaties zo veel mogelijk integreren en standaardiseren. Daar is de sector dan ook druk mee bezig. Daarnaast is het van groot belang om de complexiteit in IT-infrastructuren te reduceren. Je ziet dan ook de belangstelling stijgen voor geïntegreerde beheersoplossingen om software automatisch te distribueren, en om hardware en software proactief van afstand te beheren.

Waartoe leiden die ontwikkelingen op de langere termijn?
Innovatie en kostenreductie zullen denk ik samen blijven gaan. De applicatie-integratie die nu plaatsvindt is daarin pas de eerste stap. Wij denken dat organisaties uiteindelijk toegroeien naar een IT-architectuur met een horizontale structuur. Ook de andere grote softwareleveranciers en de opinieleiders verwachten dat het zo zal gaan.

Wat betekent dat, een horizontale structuur?
Het IT-landschap bij veel organisaties bestaat nu uit verticale kolommen. Een kolom die bestaat uit de ERP-applicatie met een Oracle-database op een UNIX-systeem. Daarnaast een kolom met de CRM-applicatie die draait op SQL Server en Windows. Enzovoort. Die slecht geïntegreerde kolommen zie je langzaam verdwijnen. Geleidelijk ontstaat een efficiëntere infrastructuur waarin IT-functies horizontaal gedeeld worden, dus door de hele organisatie heen. De huidige IT-trends wijzen allemaal in die richting.

Op welke IT- trends doel je?
Om er een paar te noemen: integratie, gebruik van open standaarden, en het terugdringen van het aantal software-leveranciers binnen organisaties. Die horizontale structuur waar we naar toe groeien is een geïntegreerd, flexibel en betaalbaar geheel van standaard software-componenten. Een compleet IT-platform dus, met daarin alle horizontale IT-functies van organisaties. Besturingssysteem, kantoorapplicaties, browser en mail, maar bijvoorbeeld ook CRM, ERP, billing en content management kunnen erin zitten. Alle basisfunctionaliteit die door de hele organisatie heen gebruikt wordt, is uiteindelijk onderdeel van het platform.

Ms_platform
Wat heeft zo’n platform voor voordelen?
Vele. Kennisopbouw in je organisatie is goedkoper. Moet je voor IT-capaciteit uitwijken, dan is die bij externe partijen in overvloed voorhanden, en tegen een goede prijs. Dat geldt ook voor bedrijfsspecifieke oplossingen, geleverd door onafhankelijke softwarebedrijven die waarde toevoegen op basis van de componenten uit het platform. En het platform is uitstekend te combineren met je bestaande IT-componenten, want het communiceert voor de volle 100% via open standaarden.

En voor dat platform moeten we zeker bij Microsoft zijn?
Graag, maar niet per se. Ook een paar andere grote software-leveranciers bieden straks een IT-platform. Microsoft probeert natuurlijk wel de leverancier van het beste, meest complete platform te worden. Wij denken dat we voorop lopen op het gebied van technologische integratie. Zo kent Microsoft maar één ontwikkelomgeving, waarmee alle applicaties gebouwd worden. Ook andere leveranciers, zoals IBM, leveren een compleet IT-platform. Maar de complete integratie van alle componenten in dat platform laat nog langer op zich wachten.

Seamless_computing
Is overstappen naar een platform onvermijdelijk?
Over 10-15 jaar wordt de hele IT-infrastructuur van middelgrote organisaties geleverd door een beperkt aantal softwareleveranciers. Er zijn organisaties die al stap voor stap overgaan naar zo’n platformleverancier. Daarmee profiteren ze direct van een aantal innovativiteits- en kostenvoordelen. Natuurlijk is er op dit moment nog veel te doen. Met name op het gebied van veiligheidsrisico’s, complexiteit van beheer en integratie. Microsoft werkt dan ook keihard aan die drie probleemgebieden.

Tot slot: verandert dit alles het leven van de eindgebruiker van IT?
Laat me de vraag beantwoorden door de toekomstdroom van Microsoft te schetsen. We noemen die ‘Seamless Computing’. Dat betekent dat we als individu de hele dag door een naadloze ervaring hebben met technologie. Onze technologie is altijd en overal als vanzelfsprekend beschikbaar, betrouwbaar en functioneel. Dat helpt om het beste uit onszelf te halen, want we krijgen op elk gegeven moment die informatie en entertainment waar we dan behoefte aan hebben. Of ik nu ’s morgens met mijn kinderen speel, overdag op mijn werk ben, ’s avonds voorzitter van mijn sportclub ben, of in het weekend met mijn gezin op pad ben met de auto.

Tags: ICT Trends,