Dat was de titel van een oratie van Piet Kommers lector Educatieve functies van ICT bij de Lerarenopleiding van Fontys hogescholen. Veranderblog en ICT & Onderwijs BLOG waren er bij en beschrijven uit eerste hand dus hun bevindingen.
Mooi dat ik de oratie ook kan lezen als pdf.
Ik heb altijd interesse in het nieuwe leren. Zeker als het gaat om dit soort inzichten als Piet Kommers laat zien. Hij gaat de techniek daarbij niet uit de weg. Nee hij omarmt ze en geeft ze een zinvolle plaats in de didactiek: het genetwerkte leren. En dan is het altijd interessant te lezen hoe pda’s en gsm’s e.d. in het onderwijsproces zouden kunnen passen. Ik vond het vooral aardig om te zien dat hij afstandsleren vervangt door de term ‘nabijleren’. Omdat zo schrijft Piet:
"…het mogelijkwordt tijdens plenaire overdracht meer flexibel de leerstof te benaderen en de docent signalen te geven."
Zoiets als de chat- of smschannels die je nu steeds vaker ziet op congressen. Ja die hebben wel degelijk een functie. En ik zie het al voor me:
een collegezaal met een sms/chatchannel achter de prof waarop tijdens
zijn college de vragen, opmerkingen etc. verschijnen 😉 Zal wennen
zijn voor zowel de leraar als de student. Een actieve houding van de
student en een reactieve van de leraar.
Hierbij de conclusies op het eind van de oratie:
"1 ICT provoceert didactiek tot een steeds nieuwe kijk op onderwijs en leren.
2 Didactische vernieuwingen vinden plaats omdat onze communicatieve
infrastructuur en -etiquette veranderen en niet andersom.
3 Autonoom studeren houdt vooral in dat studenten worden betrokken bij het ontwerpen van hun eigen onderwijs.
4 De toepassing van het mobieltje in het onderwijs leidt tot een meer flexibele inzet van ICT en is cruciaal bij het voorbereiden van studenten op hun latere rol in de kenniseconomie.
5 Het hoger onderwijs zal ook qua mobiele communicatie de vraagsturing door de student serieus moeten nemen.
6 Studenten betreden nu het hoger onderwijs met de houding dat hun
communicatieve instelling OK is. Met de komst van ‘netwerkend leren’ zal daar verandering in komen: Onderwijs zal op dit punt steeds meer moeten bijsturen.
7 Het hoger onderwijs zal blijven mikken op het autonoom leren van de student wiens kennisontwikkeling op specifieke punten voorloopt op die van de docent."
Ik ben als afstudeeropdracht nu aan het onderzoeken wat je met mobieltjes in het onderwijs zou kunnen doen, zie ook mijn weblog
http://femstudeertaf.punt.nl/. Dus tips en reacties zijn welkom!
groetjes,
Femke
Mooie voorbeelden van nieuwe media in het onderwijs
Pratijkvoorbeelden van nieuwe meda in het onderwijsVia het online archief in del.icio.us van een vriendin van me kwam ik prachtige voorbeelden tegen hoe je nieuwe media in het onderwijs kunt inzetten. Apple heeft daar namelijk veel informatie over…
Hoi Hans,
Ik heb effe flink informatie verzameld via jouw weblog aangaande het nieuwe leren. Omdat we samen naar de proven partners gaan wilde ik mezelf natuurlijk voorbereiden.
Ik zie dat het genetwerkte leren steeds belangrijker wordt en dat ICT daar en cruciale rol in kan spelen. Vanuit de dienstverlening die NewLevel levert kom ik regelmatig in aanraking met het nieuwe leren. We zien de jaarplannen van scholen (ROC /HBO / Universiteiten) en zien dat het mission statement steeds meer veranderd van technische ondersteuning naar optimale ondersteuning voor het onderwijs proces.
Ook zie dat de organisaties er veelal nog niet aan toe zijn. Ik denk dat dit enerzijds te maken heeft door kennis te kort (het zien en gebruiken van mogelijkheden) en anderzijds dat men nog niet precies weet hoe je op deze manier “gecontroleerd” les kan geven. Men is in de ICT op zoek naar mogelijkheden om het nieuwe leren te ondersteunen. Hierbij kun je denken aan Novell Extend oplossingen of Microsoft Sharepoint of een Live communication server.
De techniek maakt het allemaal mogelijk, het is wat mij betreft een questie van visie en mindset.
Tot binnenkort;
Roy