Ik ben bezig het boek te lezen van Jeff Jarvis: WZGD? Wat zou Google doen? Dat boek gaat helemaal over de nieuwe tijd en wat we kunnen leren van Google, het snelst groeiend bedrijf.
Het is een feest van herkenning of voor anderen misschien controversieel. Want hij schopt nogal wat heilige huisjes omver. En omdat ik toch het een en ander wil melden voordat ik het boek uit heb (jazeker het leest vlot weg) even hier wat over bloggen. Onderstaand de trailer van het boek met Jarvis zelf aan het woord en enkele regels uit de inleiding.
Nieuwe regels uit een nieuwe tijd:
– De macht is aan de klant. Die kan zich wereldwijd verstaanbaar maken en direct invloed uitoefenen op immense organisaties.
– Mensen kunnen elkaar overal ter wereld vinden en zich achter je scharen – maar ze kunnen zich ook tegen je keren.
– De massamarkt is dood, en vervangen door een massa niches.
– Markten vragen om gesprekken. Dat betekent dat een hedendaagse organisatie niet langer afhankelijk is van marketing, maar van het in gesprek zijn.
– De economie die gebaseerd was op schaarste is langzaam veranderd in een economie gebaseerd op overvloed. Zeggenschap over distributie of producten is niet langer een garantie voor meerwaarde of winst.
– Klanten de mogelijkheid geven met je samen te werken – producten te ontwikkelen, te distribueren, op de markt te brengen en te ondersteunen – zorgt voor een meerwaarde in de hedendaagse markt.
– Op dit moment zijn de succesvolste ondernemingen netwerken – die met heel weinig investering toch heel groot kunnen worden – en de pltaforms die de basis vormen voor die netwerken.
– Het beschikken over oliepijpen, mankracht, producten en zelfs intellectueel eigendom is niet langer de sleutel tot succes. Openheid wel.
Deel 2 Als Google het voor het zeggen had
Media
Reclame
Detailhandel
Nutsbedrijven
Industrie
Dienstverlening
Geld
Gezondheidszorg
Openbare instellingen
Uitzonderingen
Als ik de inhoudsopgave zie van deel 2 vraag ik me af:
Zegt Google/Jeff Jarvis niks over onderwijs?
@willem jawel een kort hoofdstukje, Heb het nog niet gelezen. Kom er op terug.