Vorige week is een drie weken durende training afgesloten, waarbij ik een weblog heb gebruikt. De onderwerpen van die training waren de technische kant van Windows Server 2003, Active Directory en Windows XP. Met Hans heb ik afgesproken zo af en toe mijn ervaringen daarmee te laten weten. Tussendoor heb ik hier dan ook een paar keer verslag gedaan.
Ik had drie doelen voor het opstellen van de weblog:
1. Een manier om te weten welke onderwerpen ik behandeld heb, een soort rapportage. En omdat ik dezelfde training drie keer achterelkaar gaf, is het wel van belang om bij te houden wat je behandeld hebt.
2. Proberen de cursisten actief bij de weblog te betrekken, een extra vorm van communicatie richting cursisten waardoor het geleerde nog beter bewaard blijft.
3. Ik zocht (en zoek) naar een bepaalde manier van werken om contact te houden met de cursisten, ook als de cursus is afgelopen.
Achteraf gekeken ben ik in het eerste doel ruimschoots geslaagd, vroeger deed ik dat met potlood en kladblok, en dan was ik de enige die kon nalezen wat er gedaan was, en nu bleek dat het voor veel cursisten ook interessant was om ’s-avonds nog eens na te lezen wat ze vandaag ook al weer allemaal gedaan hadden. Een extra stukje herhaling. Ik heb die herhaling geprobeerd wat “op te leuken”, door er allerlei linkjes naar extra technische documenten, filmpjes en ook gewoon naar links op websites in te zetten. In het klaslokaal kreeg ik daarover wel reacties dat men dat prettig vond, ook wordt het gewaardeerd als ik dat er nog een tijdje op laat staan, om er bv over een maand nog eens naar terug te grijpen. Ik had in het klaslokaal geen internet verbinding, wat ik als trainer erg prettig vind, echter in de les had ik vrij regelmatig een doorverwijzing naar de weblog, en die kon ik niet laten zien. Alles bij elkaar kreeg ik de indruk dat dit deel van de weblog zeer gewaardeerd werd en een extra stukje meerwaarde van zo’n training kan geven.
Als ik naar het tweede en derde doel kijk, kan ik wel zeggen dat die dingen niet echt gerealiseerd zijn. Er lijkt een drempel te zijn om te reageren op een posting. Wel heb ik inmiddels een heleboel ideeën hoe cursisten bij de discussie over een onderwerp te betrekken, en mogelijk werk ik dat een volgende keer verder uit.
Alles bij elkaar vond ik het een erg leuk experiment, ik heb aardig wat reacties gekregen. De hoeveelheid werk om een leuk verhaaltje te schrijven, en wat leuke achtergrond artikeltjes erbij te zoeken vond ik iets tegenvallen, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt als je dan weer van iemand hoorde dat het gelezen was, en interessant was. In een volgend experiment ga ik een poging doen om bepaalde oefeningen voor te bereiden, en die op een dag aan te bieden via de weblog en vervolgens die oefening of case uit te voeren of te bespreken. Voorwaarde is dan wel dat ik in het klaslokaal een internet verbinding nodig heb. Daarnaast moet je ook even de tijd nemen om wat materiaal te ontwikkelen die geschikt is om op deze manier uit te voeren. Dan wordt het nog leuker. En verder is het even afwachten wanneer zich weer de gelegenheid voordoet in een soortgelijk project. Dus dit was het voorlopig even. Ik hoop dat de lezers van “Hans on Experience” mijn bevindingen leuk genoeg hebben gevonden om ze te volgen.
Chris, ik vond en vind het interessant te lezen hoe je ervaringen zijn met dit nieuwe fenomeen. Ik lees al hele positieve zaken en ideeen. Het feit dat mensen er naar vragen om het later nog eens te kunnen gebruiken geeft aan dat er zeker betrokkenheid is. Het reageren van cursisten op postings is inderdaad lastig. Maar dat is ook een kwestie van wennen. Voor jou en voor de cursisten. Als je een dialoog willen starten moet je dus ook nadenken hoe je dat doet en wat je terug wil krijgen.
Ik denk dat het feit dat je nu een weblog hebt gemaakt, je straks tijd gaat op leveren. Je kunt makkelijker iets terugvinden, je hebt een referentiekader voor andere projecten, je kunt het aan collega’s laten zien etc.
Bedankt voor dit experimentje.
Hans,
wat een snelle reactie. Ik ben begonnen met webloggen met een idee, en nu ik klaar ben heb ik nog meer ideeen dan toen ik eraan begon. Dit wordt dus zeker vervolgt. Maar ja.. even voorbereiden en zo. Jij bedankt voor alle hulp aan dit expirimentje.
Interessant. Ik heb recent een weblogje gemaakt over het gebruik van weblogs in het basisonderwijs in het kader van een opdracht voor mijn opleiding. (http://edublog.web-log.nl)
Ook heb ik gedurende een schoolbreed project van een maand de 8 groepen hun eigen weblog laten bijhouden. (zie bijvoorbeeld http://eendracht6.web-log.nl).
Ik heb een aantal leerlingen van groep 8 het hele project laten begeleiden. Zij hebben de onderbouw en middenbouw geholpen met de weblogs. Zo sneedt het mes aan twee kanten.
Voor dit projectje heb ik €500 subsidie gekregen via Grassroots. Het is leuk te experimenteren met de mogelijkheden binnen je klas en/of school.
Chris(Hans),
Ik vind dat het een goed idee om in training gebruik te maken van webblogs. Dit omdat zoals als gezegd wordt door Chris er meer communicatie en betrekking kan ontstaan tussen trainer en trainee en natuurlijk ook tussen trainees. Maar een aantal vragen van mijn kant is zijn.Wat is(zien jullie als) het verschil met zogenaamde blackboard/forum/portaal systemen die ook voor trainingen/opleidingen gebruikt worden om studies persoonlijker te maken?
Gaat het jullie meer om naar mogelijkheden te kijken hoe je trainingen persoonlijker/interresanter kan maken?
Of gaat het jullie er meer om, om te kijken wat er met het fenomeen webblogs allemaal mogelijk is?
Ths,
het verschil met een forum is niet zo heel erg groot. Het is wel zo dat ik het op deze manier nog meer laagdrempelig probeer te maken. Ik zet het op om een meerwaarde aan de training te geven, de weblog is niets meer dan één van de beschikbare middelen om dat te bereiken.
Ths,
Het verschil tussen de ‘blackboard’/ forum omgeving van de school en de weblogs die ik gebruik met mijn studenten is groot:
– ze vinden het leuk dat we iets ‘nieuws’ aan het doen zijn wat niet per definitie alleen met school samenhangt: doordat ik ze ook businessblogs en persoonlijke weblogs laat zien krijgen ze het idee dat ze met een tool leren werken dat ze zelf ook kunnen gebruiken (en in hun latere eigen beroepspraktijk)
– ze komen in aanraking met weblogging als fenomeen, nemen kennis van veel verschillende weblogs
– we hebben geen last van alle ge- en verboden waar veel van de collaboration tools binnen de opleidingen mee te maken hebben
Ciao, Antoinette