Update: Luc van Braekel reageert zelf op een aantal vragen en opmerkingen.
Op LVB.net staan altijd prima postings met veel diepgang. Ook nu weer heeft Luc van Braekel grondig het onderwerp bronnengeheim ofwel bronnembescherming in België uitgezocht. Zijn conclusie:
“De nieuwe wet op de bronnenbescherming zal enkel voor professionele journalisten gelden (in hoofdberoep of in bijberoep), voor professionele redactiemedewerkers en voor organisaties met rechtspersoonlijkheid. Wie onbezoldigd publiceert, zal zich niet kunnen beroepen op het bronnengeheim.”
Al eerder had hij het over de rechten en plichten van een blogger ten opzichte van een journalist. En of bloggers journalisten zijn.
Heeft iemand in Nederland dit al eens uitgezocht?
Dat vroegen wij ons ook al af Hans! Misschien dat een journalist van zich kan laten horen!
In nederland is bronbescherming (verschoningsrecht) niet bij wet geregeld. Zo komt het wel eens voor dat journalisten door het Openbaar Ministerie gegijzeld worden (vastgezet in de cel) om ze te dwingen hun bron te noemen. Tot nu toe ondergingen journalisten dit, zonder dat dit ooit succes heeft gehad voor het OM. Er is wel eens sprake geweest om dit bij wet te regelen, ( http://www.borisdittrich.nl/article.php?sid=22 )maar deze plannen liggen alweer diep opgeborgen in lades voor zover ik weet. Ik weet niet hoe dat in Belgie zit, maar een journalist in Nederland heeft geen andere status dan een ‘normale burger’. Het is geen beschermde titel zoals arts of architect. Iedereen mag zich journalist noemen, dus dat gebeurt ook heel veel.
Maar ik neem aan dat de ‘status’ van een persoon die ‘voor journalist geleerd’ heeft aanzienlijk hoger ligt dan een persoon die dit vanuit eigen opleiding is geworden.
(Natuurlijk is status erg onderhevig aan de lezers … maar ook aan de ‘beroeps’groep die elkaar kent en respecteert.)
Wie bent U, Hans Mestrum?
Wij worden eenzaam in België.