Video en slides Homo Zappiens
Een must-see! Deze video met slides (zoek Homozappiens II Madrid in de lijst) over de Homo Zappiens van Wim Veen van TU Delft. Hij gaat daarbij in op hoe de nieuwe generatie nu eigenlijk leert. En is het feit dat ze veel online zijn en veel games spelen nu wel zo slecht? Het antwoord weet je natuurlijk op voorhand al, maar het is mooi om dat onderbouwt te zien. En om gevoel te krijgen bij de nieuwe generatie. Ik herken er veel in. De presentatie is al van enige tijd geleden, maar aangezien Wim Veen pas zijn boek heeft gepresenteerd leek het me wel handig om het eens te bekijken.
Recensie van het boek Homo Zappiens
Trouwens op de elearning themasite van Surf staat een recensie (even naar onderen scrollen op die site) te lezen van het boek van Wim Veen en Ben Vrakking met dezelfde titel dat zojuist is uitgekomen (hier trouwens met korting te bestellen). De recencensie is van Willem-jan van Elk van VKA, die ook gelijk het boek Generatie Einstein bespreekt. Zo krijg je toch een mooi compleet beeld.
Website van/voor/over de Home Zappiens
Er is ook net een website ‘in de lucht’: HomoZappiens.nl. Daar gebeurt nog niet zoveel, maar het is een initiatief om in de gaten te houden.
Externe links: video
Binnenkort ga ik Wim Veen aan het werk zien bij het seminar van Proven Partners.
Update:
Ik heb 2 video’s toegevoegd van zijn presetatie op de TU Delft op 29 nov. 2006. Daarnaast staat ook de audio van deze presentatie online.
Update 2: de link die er eerst stond werkt niet meer. Vandaar even deze update. De link die nu te gebruiken is, is: http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Catalog/ . Klik daarna op Homozappiens II Madrid in de lijst.
Heel interessant! Ben benieuwd hoe het zich verhoudt tot de kritiek op het nieuwe leren.
Hallo Marusjka, bedankt voor je reactie. Wat is volgens jou de kritiek op het nieuwe leren?
Dag Hans,
De kritiek op het nieuwe leren is dat het oude wijn in nieuwe zakken is, dat parate kennis absoluut wordt ondergewaardeerd, er wordt alleen naar vaardigheden gekeken en niet naar inzicht in grondslagen, mensen leren niet kritisch en onderzoekend denken enzo kan ik nog heel veel opnoemen. Ad Verbrugge ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_Verbrugge ) is een exponent van die kritiek en is voorzitter van Beter Onderwijs Nederland. ( http://www.beteronderwijsnederland.nl/ )
Er zit absoluut waarheid in zijn kritiek volgens mij. Niet zozeer omdat de idee van het Nieuwe Leren verkeerd is maar omdat het in de uitvoering tot verwaarlozing leidt van kwaliteit van gedegen onderwijs.
Groeten,
Marusjka Lestrade-Brouwer
Dag Marusjka, wellicht dat de term ‘het nieuwe leren’ wat besmet is geraakt. Maar als je de video van Wim Veen bekijkt dan kun je m.i. niet anders concluderen dat de jeugd van tegenwoordig anders leert. Waarmee niet gezegd moet worden dat ze niets hoeven te weten, dat het boek etc. afgeschaft moet worden. We kunnen echter zoveel meer inbedden in het onderwijs waardoor het beter gaat aansluiten bij de praktijk (want is dat niet wat we vaak horen) en we minder drop-outs gaan krijgen (want is dat niet het resultaat van het huidige systeem). Als we nu uit het tijdperk van sociale regelgeving komen en terecht komen in een tijdperk van communicatie zelfsturing aldus filosoof Arnold Cornelis, dan is het m.i.nodig ook middelen aan te bieden waarmee communicatie en zelfsturing mogelijk worden. User-in-control, always-on en superconnected zijn trends die niet weg te denken zijn. En laten we in het onderwijs daar nu net niet mee bezig zijn. Leerlingen zijn op school not-connected, niet in control en hebben geen verbindingen met wat dan ook (behalve met de leraar en hun leerlingen).
En natuurlijk is kennis belangrijk en moet er zeker niet alleen naar vaardigheden gekeken worden, maar in wat Wim Veen beschrijft leren kinderen juist ook onderzoekend en kritisch denken, problemen oplossen, communiceren, feedback geven en ontvangen.
De uitvoering moet inderdaad niet leiden tot verwaarlozing van gedegen onderwijs (wat is dat trouwens?). Gedegen onderwijs is noodzakelijk, maar wat gedegen is is wellicht ook aan veranderingen onderhevig. Gedegen landbouw bedrijven ging vroeger met de spade en paard en wagen en nu met ploegen en tractors. Het was destijds niet verkeerd en nu evenmin. Vooruitgang laat zich niet stoppen.
Voor wat betreft onderwijs/leren dienen kennis en vaardigheden even belangrijk te zijn vind ik. En oude wijn in nieuwe zakken dat gaat inderdaad niet. Misschien moeten we dan de wijn vervangen….Het studiehuis was bijv. nieuwe wijn in oude zakken. Een nieuwe werkwijze in een oud systeem. Of zoals Cornelis het zegt: je past nieuwe tools toe in het oude systeem of anders gezegd: je denkt nieuw en doet oud. Je zit dan dus op twee (culturele) lagen tegelijkertijd te werken: de oude laag en de nieuwe laag. En dat vraagt om problemen, tenminste dat kan. Als je je ervan bewust bent dat de andere laag ook moet veranderen komt het wel goed, maar als je blijft denken in wat was en gaat doen met iets nieuws wat wordt dan klopt het niet meer. Dat is de logica van het gevoel zoals Cornelis dat beschrijft.
En als je het boek de logica van het gevoel van Cornelis leest dn blijkt dat ons gevoel sturend is: het moet kloppen. Leren is dan niets meer en niets minder dan een weg vinden om onszelf te leren kennen (wat ook betekent in de relatie met de ander) waardoor ontwikkeling mogelijk is/wordt.
Daarbij moeten we tools vinden om dat mogelijk te maken, niet door vast te houden aan paarde en wagen maar evenmin vergeten dat we eerst en paard en wagen hadden. Dus om met Wijffels te spreken: we moeten voortbouwen op hetgeen we al hebben opgebouwd. Waarbij ik toe wil voegen wat Einstein zei: je kunt een probleem niet oplossen als je blijft denken in het systeem dat het probleem heeft veroorzaakt….
Ofwel: leren is niet wat het geweest is en wordt dat wat we nog niet weten.
Een creatie(f)proces dus.
Uitgenodigd bij Chris Anderson
Ha dat is mooi! Ik ben uitgenodigd (als pers) op het Marketing3 congres op 29 november a.s. Prachtig! Kan ik Chris Anderson’s (hoofdredacteur Wired) uitleg over The Long Tail horen. Dit is de introductietekst van het congres over zijn presentatie …