Dat is wat professor Luc Stevens zegt in dit artikel in COS (pdf). Het staat in het Sribd dossier van Erno Mijland. Met scribd kun je documenten online delen.
Het artikel bevat een interview met professor Stevens over het onderwijssysteem. Daarin heeft hij het over kantelende scholen die het industriële model los durven te laten. En uit durven te gaan van wat een leerling wel kan en niet uit gaan van wat hij niet kan. Uitgangspunt moet zijn relatie, competentie en autonomie. Hoe mooi past dit in de nieuwe tijd waarin we het vaak hebben over user in control en web2.0.
Dit artikel geeft stof tot nadenken en vraagt er om niet de weg te volgen van wat wil al weten, maar de uitdaging aan te gaan een manier te vinden om te innoveren. Niet dus door nog meer managers aan te stellen in het onderwijs, nog meer kennis te pushen, maar na te denken over wat het betekent als de MENS weer centraal komt te staan en we terecht komen in een tijd van communicatieve zelfsturing in plaats nadruk op HET systeem, DE kennis, DE resultaten. Dat is het systeem wat we al kennen. Maar dat is geen (onderwijs)innovatie. Volgens mij zei Einstein al eens dat je een probleem niet kunt oplossen door te blijven denken in het systeem dat het probleem heeft veroorzaakt. Lastig genoeg, maar een creatieve exercitie die er toe doet. Een school die al geheel gekanteld is is het Orion College. Rector Kitty Janssen beschreef ‘die wending’ al eens treffend hier.
Laatste reacties