Technorati tags: emerce eday Flickr foto tag: emerce eday
Maarten vertelt over de oplossing van weblog binnen Macaw. Je vindt op deze weblog daar informatie over. Tik Macaw in in de Google search in de linker kolom.
Enkele cijfers van Macaw:
133 postings
2074 post
6013 comments
Indrukken van Macaw over hun weblogs:
– zelfreinigind vermogen
– veel kennisdeling, expliciet en impliciet
– grotere openheid
– 1.5 jaar al goed gebruikt
Highlight Momenten:
– fotobloggen (zelfreinigend vermogen, stopte vanzelf, soms nog wel, maar met mate)
– burn-out (medewerker schreef dat van zich af en kreeg prachtige feedback dat hem weer hielp er over heen te komen)
– warez (directie stuurde een mailtje dat dat niet de bedoeling is)
Daarna gaf Maarten nog een demo.
Webloggen is maar een onderdeel van het totale plaatje. Je moet eigenlijk een compleet web2.0 platform bouwen. Hij laat zijn eigen pagina zien. Daarop stadie at allerlei informatie over kennisgebieden en projecten.
ik was ook bij die presentatie en niet erg onder de indruk van de blogactiviteit binnen Macaw. het initiatief vind ik zeer goed, maar als naar 1,5 jaar elke werknemer gemiddeld 16 posts heeft geplaatst en per post zijn er drie reacties vraag ik me af welk nut het heeft.
Peter,
Je hebt helemaal gelijk als je stelt dat een weblog waarop éénmaal per maand een wordt geschreven weinig voorstelt als je het vergelijkt met een willekeurige goede weblog op internet. Maar met 125 mensen samen levert het toch 4 posts per dag op. De informatie staat dichtbij de ontvangers (de schrijver is immers een directe collega) en blogposts worden ook door het merendeel van het personeel gelezen.
Wij merken dat dit de interne communicatie en kennisdeling binnen onze organisatie veel sneller en persoonlijker heeft gemaakt. Daarnaast: webloggen is voor ons is geen doel op zich: wij proberen goede softwareoplossingen te bouwen voor klanten, webloggen draagt daar hopelijk een klein stukje aan bij.
In mijn presentatie heb ik ook getracht te vertellen dat weblogs slechts een onderdeel zijn van ons intranet. Webloggen is nu de hype, maar wij proberen eigenlijk een klein “Web 2.0” te maken binnen het bedrijf, met nieuws, discussies, weblogs, een social network, tags, search, project workspaces, portal etc. Een interne versie van news.com, slashdot, web-logs.nl, linked-in, del.icio.us, wikipedia, sourceforge, google en startpagina, dat is wat we proberen te bereiken. Daar zijn we nog lang niet, maar ik denk wel dat we hierin voorlopen op de markt.
Anders gesteld: ken jij voorbeelden van interne kennissystemen die in de praktijk beter werken dan dit? Of organisaties die dit beter doen? Ik ben daarin serieus geïnteresseerd. Ik ken uit de literatuur een aantal cases van succesvol kennismanagement, maar die gaan meestal gepaard met het opzetten van hele afdelingen of het vrijmaken van veel tijd in de organisatie om mensen bij elkaar te brengen. De meeste “kennissystemen” bloeden snel na de introductie dood of hebben een beperkte betekenis voor de organisatie. Webloggen blijkt (i.c.m. een aantal andere toepassingen) bij ons wel te blijven werken, en dat tegen zeer lage kosten.
Beste Maarten,
ik zie nu (10 feb 2006) pas jouw reactie op deze post. op andere weblogs krijg ik altijd meteen een alert, maar hier blijkbaar niet. ik mail je mijn comment.
Dag Peter, wat bedoel je dat je van deze weblog geen alert krijgt en van andere wel?