Pratijkvoorbeelden van nieuwe meda in het onderwijs
Via het online archief in del.icio.us van een vriendin van me kwam ik prachtige voorbeelden tegen hoe je nieuwe media in het onderwijs kunt inzetten. Apple heeft daar namelijk veel informatie over beschikbaar gesteld. Je vindt complete lessencycli voor taalbeheersing, muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, kunstzinnige vorming en beroepsoriëntatie. De werkwijze wordt helder uitgelegd en de mp3’s die de leerlingen gemaakt hebben staan ook online. Prachtig om te zien dat leerlingen op lokatie met foto’s, audio en video aan de slag gaan en dat verwerken tot audiovisuele presentaties, virtuele rondwandelingen en dergelijke. Ze gebruiken daarvoor Audacity en natuurlijk iPods e.d.
Kloof tussen generaries
Dat is pas modern onderwijs. Ik ga voor mijn lessen aan het Orion College hier eens goed naar kijken. Natuurlijk kunnen we dit soort ideeën perfect doortrekken naar andere situaties. Daarbij kun je denken aan trainingen, presentaties en workshops. Dan verandert een droge theorieles in een onderwijsexperience. Maar goed, we moeten dan wel leraren en trainers hebben die dit aan kunnen en durven. En tja, dat is nog een hobbel. Gisteren stond in het Brabants Dagblad nog te lezen dat de kloof tussen de leerlingen en de leraren op het gebied van kennis over digitale middelen steeds groter wordt. Dus dat wordt nog lastig.
De les begint: mobieltjes aan
Piet Kommers gaf al eens een oratie over hoe het anders kan. Hij is voorstander van netwerk-leren en van instructie naar constructie. En als je zijn oratie zo leest, pwew, dat wordt mooi. Maar er is nog een hele weg te gaan. Misschien lost de volgende generatie dat zelf wel op. Immers de media multitasking kids van nu, zijn de docenten van morgen. En daarom zullen we een nieuw leren gaan krijgen.
Voorbeelden?
Ken jij nog voorbeelden uit het onderwijs waar ze nieuwe media inzetten of heb je ideeën hoe dat zou kunnen? Laat het hieronder weten.
Externe link: iPod in het onderwijs
Ha Hans, wel eens gehoord van http://projectchaos.nl Daar doen ze ook hele leuke onderwijsprojecten met nieuwe media. Kijk maar eens rond.
Jammer dat er nog nauwelijks op je oproep gereageerd is. Misschien ook omdat je het begrip “nieuwe media” niet gedefinieerd hebt? Het medium geluidsdrager is niet nieuw. Al heel lang werd/wordt er gewerkt met cassetterecorders en cassettebandjes. Nu is daar een MP3 speler/iPod voor in de plaats gekomen. Volgens mij is het wel heel erg leerkracht afhankelijk of met andere media gewerkt wordt, alhoewel er natuurlijk methodes zijn waar videobanden en cd’s worden megeleverd. Voorbeelden van nieuw vind ik zelf het gebruik van een PDA in combinatie met GPS door bijv. de Anna van Burenschool in Enschede. Een vloerkleed met schakelaars waarmee je een computerspel met je voeten kunt bedienen terwijl het (reken)spel via de beamer wordt getoond, gezien bij ’t Vrieske Honk in Vriescheloo. En zo zullen er toch meer voorbeelden te noemen zijn?
“Learning 2.0 in 23 opdrachten”. Deze posting staat bij Pierre Gorissen:
http://www.gorissen.info/Pierre/item/2006/11/5/learning-2-0-in-23-opdrachten
Weet je ik ga zelf maar wat voorbeelden verzamelen 🙁
Deze is van Wilfred Rubens: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2006/10/web_20_binnen_h.html
Met School 2.0 en een artikel (het 3e) over hoe je web 2.0 kunt inzetten in de klas.
Misschien dat je iets kunt met de De cursus literatuur zoeken van de Fontys Mediatheek Eindhoven TF. Hoewel het uiteindelijk gewoon een off-line cursus is die gedigitaliseerd, een klein beetje aangepast en in een wiki pagina geplaatst is.
Ik weet ook niet of je het gebruik van een wiki als elo ook als nieuwe media ziet of niet.
Ik heb ook wel eens een op scholen spreekwoorden hints gespeeld mbv de webcam optie in MSN. Of misschien zang(les) mbv een karaoke programma en een beamer. Maar weer vraag ik me af of dit echt wel gebruik maken is van nieuwe media? Het is hetzelfde doen wat al eerder gedaan werd, maar dan met een digitaal sausje er overheen gegoten.
Als je meerdere voorbeelden wilt hebben, denk ik overigens ook dat je zelf iets meer reclame moet maken voor deze weblogpost. Plaats b.v. eens een berichtje op het het Paboforum of op de Scholenlijst of op een aantal weblogs die het onderwijs als onderwerp hebben. Ik denk dat de kans dat je dan meer reacties krijgt een stuk groter zal zijn dan nu het geval is. Zelf heb ik het bericht ook weer via via moeten vinden.
Hallo Jeroen, fijn dat je reageert! En goed dat je me via via gevonden hebt. Dat is volgens mij ook de bedoeling 😉
Bedankt voor je voorbeelden. Het effect van deze posting is wel dat ik hem op een aantal (onderwijs)weblogs terug zag komen. Het is alleen inderdaad zo dat er maar een klein groepje reageert (de 1% regel zoals je die zelf bij Willem noemt).
Geen voorbeelden, wel praktische belemmeringen. De ELO-omgeving die wij gebruiken (WebCT Vista 4.0) blijkt geen Windows Media Player bestanden af te kunnen spelen (omdat WMP met een afgeschermde database moet communiceren) en ons netwerk zit dicht voor streaming realplayer bestanden omdat lokale applicaties anders niet werken.
Dus ik kan m’n digitale leeromgeving wel vol zetten met multimediabestanden maar als het toch niet werkt …..(zo heb ik een heel pak aan “historische” mp3’s verzameld met de historische context daarbij, zoals BAP’s “kristallnaach”, Boney M “Rasputin”, U2 “Bloody Sunday” etc etc) en ook links naar schoolbank.tv werken dus niet (op notabene een onderwijsinstelling!)
Flickr fotoshow op je blog!
Kijk via de geschiedenisleraar die hier op mijn blog een reactie gaf, kwam ik een mooie toepassing tegen om je Flickr fotoshow op je blog te laten zien. Heel heel handig. Was ik al een tijdje naar op zoek. En hier istie dan.Overigens komt het via Elke …
@geschiendenisleraar: bedankt voor je reactie. Heel herkenbaar. Maar o zo jammer. Ik merk dat zelf ook vaak. Bedrijven en instellingen hebben hun netwerk nog niet open staan voor de buitenwereld. Alsof we op een eiland zitten….
Maar dat is een kwestie van tijd (en bandbreedte).
Voorbeelden van gebruik van nieuwe media heb ik niet. Wel vind ik een iPod soms heel handig in de klas.
Bij een voorbeeldrondleiding voor open monumentendag hadden 2 leerlingen camera’s en 1 leerling bediende de iPod met microfoontje. Samen konden we achteraf nog een heleboel terughoren en -zien. Het hielp bij het leren van feiten en het maken van een geheugensteun-plattegrond.
Onze groep 8 heeft veel complimenten gekregen voor de rondleiding die ze verzorgden op monumentendag zelf. Maar, zoals Willem al zegt: het had ook gekund met een cassettebandje.
Wow Elke, dat is een mooi voorbeeld. En geweldig dat de leerlingen dit gedaan hebben. Dat zijn precies de voorbeelden die ik bedoel.
Bedankt!
Misschien is het leuk als ik eens een video opneem hoe leerlingen dat doen en dat hier dan neer zetten. Wat vind je?