Vandaag las ik in de NRC een artikel over bloggen. De titel is: Bedrijfsleven ontdekt ‘bloggen’. Het is mooi dat een kwaliteitskrant als de NRC over dit fenomeen schrijft. In het artikel komt Marco Derksen van MarketingFacts aan het woord en Neville Hobson. Ze hebben het vooral over de openheid van weblogs. Wanneer er geen openheid is wordt de blogger o f het bedrijf genadeloos afgestraft. NRC noemt de internetdagboeken (vreselijk woord vind ik dat) een middel voor mond-tot-mond reclame. En schrijven verder dat ze handig zijn om gratis publiciteit te krijgen, maar dat ze gevaarlijk zijn omdat je ze niet in de hand hebt.

Lees hieronder het integrale artikel.

“Bedrijfsleven ontdekt ‘bloggen’

Internetdagboeken werken als mond-tot-mondreclame. Ze zijn handig om gratis publiciteit te krijgen, maar gevaarlijk omdat je ze niet in de hand hebt.


Door Elske Schouten

AMSTERDAM, 22 APRIL. Een 22-jarige autoliefhebber schreef vorig jaar op zijn weblog enthousiaste commentaren op spotjes waarin Mazda’s te pletter werden gereden, compleet met links naar de filmpjes. Maar andere ‘bloggers’ ontmaskerden hun collega al snel als een creatie van het autobedrijf zelf. ,,Ze probeerden een hype om die spotjes heen te creëren”, zegt Marco Derksen, marketingadviseur en maker van weblog www.marketingfacts.nl. ,,Mazda is toen helemaal nat gegaan.”

Het netwerk van miljoenen dagboeken op internet, die door links met elkaar verbonden zijn en waarop bloggers over van alles en nog wat discussiëren, is voor bedrijven een interessant marketinginstrument. Bloggers die van nieuwe gadgets houden bezorgen bedrijven gratis publiciteit. In de VS gebruiken bestuurders hun eigen weblog om informeel contact te maken met klanten. Maar Mazda was regel één van het bedrijfsbloggen vergeten. Wie geen open kaart speelt, wordt in de blogosphere genadeloos afgestraft.

Gisteren vond in de Amsterdamse Rai het eerste blogsymposium in Nederland plaats. Circa 250.000 Nederlanders hebben een weblog. En hoewel de populairste onderwerpen huisdieren, familie en baby’s zijn, zouden Nederlandse bedrijven ook iets met ‘bloggen’ moeten doen, vindt Derksen.

Amerikaanse voorbeelden zijn er genoeg. Zo heeft vice-voorzitter Bob Lutz van General Motors een eigen weblog, waarop hij zo’n twee keer per week een persoonlijk getint verhaal schrijft over het autobedrijf. Op elke toevoeging aan het dagboek komen zo’n vijftig reacties binnen. ,,Zijn communicatieafdeling print die allemaal voor hem uit”, vertelt Neville Hobson, een Britse expert in nieuwe media.

Volgens Hobson kan die directe interactie met anderen het bloggen waardevol maken voor bedrijven. ,,Je bouwt een relatie op met je klanten. Het wordt persoonlijker.” Zo helpt bloggen Microsoft het imago van keiharde grootkapitalist van zich af te schudden. Zo’n 800 Microsoft-werknemers houden een weblog bij en staan zo in direct contact met klanten.

Bloggen kost tijd. Daarom schrijven bekende Nederlandse bloggers als Wouter Bos, Gerrit Zalm en Maxime Verhagen hun blogs niet altijd zelf. Daar hebben ze pr-mensen voor, zegt een spreker. In het bedrijfsleven gebeurt dat ook, zegt Hobson. ,,Maar het is niet authentiek, je verliest je geloofwaardigheid.”

Daarom is zelf een weblog beginnen niet voor elk bedrijf een goed idee, zegt Derksen. Wie er eenmaal aan begint, zal echt open moeten zijn. Kritische commentaren verwijderen is not done, net als stoppen met bloggen als het even niet goed gaat. Een Boeing-manager had een eigen blog, maar toen de topman van Boeing moest vertrekken wegens een affaire met een medewerkster, schreef hij daar niets over. Derksen: ,,Dat is dus fout. Je pretendeert dat je open bent, maar als er echt een probleem is, geef je niet thuis.”

Dat weblogs vaak een specifiek publiek hebben, maakt ze geschikt voor reclame. Zo sponsort Audi de autoweblog www.jalopnik.com. Of bedrijven ook sites sponsoren zonder het te vertellen? ,,Soms zijn er twijfels”, zegt Derksen. Voorbeeld is de weblog van een meisje dat zo’n grote fan is van McDonald’s dat ze zich voor allerlei filialen laat fotograferen, geschminkt als Ronald McDonald. ,,Zit McDonald’s daar achter of niet?”

Maar ook hier geldt dat openheid de beste tactiek is, vinden Derksen en Hobson. Ook dan kunnen bedrijven weblogs als marketingtool gebruiken. Zo gaf Nokia vijftig bloggers een gratis telefoon, als ze erover zouden schrijven. Positief of negatief, dat mocht allebei, en dat de telefoon gratis was, was ook bekend. Nike betaalde één Franse sportschoenenfanaat om een blog te beginnen, waarop nu 150 bloggers bijna dagelijks nieuwtjes over sportschoenen uitwisselen. ,,Deze blog is gemaakt met steun van Nike”, staat erop.

Bedrijven moeten op zijn minst bijhouden wat er op weblogs over ze wordt geschreven, vindt Derksen. Zo kunnen ze pijlsnel de stemming bij het publiek meten en als het nodig is reageren op kritiek.

Fietsslotenbedrijf Kryptonite kan erover meepraten. Vorig jaar zette een blogger een filmpje op zijn site, waarin hij zijn nieuwe Kryptonite beugelslot kraakte met een Bic-pen. Voor het bedrijf het goed en wel doorhad, stond het in Amerikaanse krant The New York Times. Het bedrijf is nu nog bezig met het terughalen van de sloten. De teller staat inmiddels op 50.000.”

Tags: