Hoe_maak_je_een_screencast_1Ik ben nu een tijdje bezig met dat screencasten. Maar vergeet eigenlijk te beschrijven wat het is. En als je er dus nog nooit van gehoord hebt, dan is het wellicht te ver van mijn bed om eens te klikken op zo’n link of plaatje. Want je weet niet wat je op je hals haalt of wat er nu eigenlijk onder of achter zit. Tenminste ik heb dat vaak als ik bij links kom en me niet kan voorstellen wat daaronder zit. Daarom maar even dit stukje om meer duidelijkheid te geven over dit fenomeen. Ik behandel achtereenvolgens:
Wat is het?, wat heb je er voor nodig?, hoe kun je ze bekijken? en hoe maak je een screencast?

Wat is screencasting?
Kort gezegd is het een filmpje om iets uit te leggen, te laten zien. Dit filmpje kan vergezeld gaan van geluid en zelfs ook een ’talking head’ ofwel de verteller is dan in beeld. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een applicatie uit te leggen, of een tip te geven. Je kijkt dan als het ware over de schouder van de maker mee. Hij laat zien wat er op zijn scherm gebeurt. Hij klikt op de menu’s die relevant zijn en vertelt er gelijk bij wat hij belangrijk vindt. Eigenlijk lijkt het veel op de computer based trainingen en dergelijke. Alleen zijn screencasts meestal veel korter en laagdrempeliger. Je kunt ze veel eenvoudiger maken en ook bekijken. Eigenlijk dus een soort huis-tuin-en-keuken materiaal. Zoiets als weblogs dat zijn voor het maken van internetsites. Iedereen kan het dus.

Wat heb je er voor nodig?
Veel mensen zullen wellicht denken dat is niks voor mij om te maken. Daar heb je vanalles voor nodig. Nou niet dus. Ik gebruik een simpel microfoontje dat standaard meegeleverd zat bij mijn standaard pc en de speakerset die er ook al bij zat. Als camera gebruik een eenvoudige Conceptronic chatcam. Ja zo’n ding waar de jeugd via msn mee chat. Dus geen dure camera oid. Als software zou je het gratis Windows Encoder kunnen gebruiken. Maar dan heb je weinig mogelijkheden om te knippen en plakken. Ik gebruik nu Camtasia Studio. Een pakketje dat 299 dollar kost. Dus stel je daar ookgeen duizenden euro’s bij voor. Ja en dat is eigenlijk alles.

Resumerend:
– standaard pc
– speakersetje
– standaard microfoontje
– chatcam/webcam
– camtasia studio (299 dollar)

Zie mijn foto’s voor screencasting en (video) podcasting.

Hoe kun je ze bekijken?
1. Flash movie.
De meest gebruikte methode is die van flash (SWF op het eind van een file). De
meeste pc’s hebben de mogelijkheid om flash af te kunnen spelen. Als dat niet zo is kun je het programmaatje simpel downloaden. Als het goed is komt dat dan in beeld als je een screencast flash movie op start.
2.
Een andere veel gebruikte mogelijkheid is die van QuickTime movie (MOV op het eind van een file). Dat is een player van Apple, die ook heel goed op de pc werkt. Het voordeel is dan dat je dus de screencast op beide platforms kunt laten zien. Daarnaast is de MOV variant geschikt als een soort podcast. Als je je via RSS op een site met een dergelijke screencast abonneert dan kun je bijvoorbeeld in iTunes de audio beluisteren van het filmpje en de tekst die er eventueel bij staat in de posting lezen. Vandaar dat ik meestal een MOV (QuickTime) variant er bij doe.
De Windowsversie van QuickTime player is  gratis te downloaden.

Hoe maak je een screencast (met screencasts!) ?
En nu niet gaan denken dat het moeilijk is om te maken, want dat valt reuze mee.
Ik heb geen achtergrondkennis voor dit soort spul.  Iedereen die met een pc om kan gaan zou er dus mee kunnen werken. Opnemen, editten (knippen en plakken van geluid, plaatjes e.d.). Maar ik zal eens een paar screencasts laten zien hoe ik het maak. Niet alle opties komen aan bod, alleen maar de basis waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Het opnemen. Klik op deze link en je ziet in een screencast hoe je een screencast opneemt. (flash movie screencast: opnemen)
2. Het editen. In deze screencast (klik op de link hiervoor) zie je hoe ik een opname bewerk door plaatjes en audio toe te voegen. (flash movie: het editen)
3.
Picture in picture. Het is natuurlijk leuk om een sprekend persoon in beeld te zetten. Lijkt ingewikkeld, maar stelt niets voor. Ik laat het je in deze screencast zien hoe je dat doet. (flash movie picture in picture)
4. Webmenu maken. Het maken van een mooi menuutje zodat je de screencasts per titel kunt kiezen is ook handig. Kijk hier in deze opname hoe dat werkt. (flash movie: webmenu maken)
5. En het resultaat als ik de laatste opname/screencast van stap 4 ook toe voeg kun je hier ook bekijken in screencast met een webmenu. (flash movie Screencast maken)

Waar laat ik die files en hoe stel ik ze beschikbaar via internet?
1. Het makkelijkst is natuurlijk op de server van het bedrijf en dan de files via de html file beschikbaar stellen. Dus de link naar die html file onder een stukje tekst plakken, zoals ik hier heb gedaan.
2. Een andere mogelijkheid is om gebruiker te worden van Ourmedia en de files te uploaden naar dat account. Dat kost niets. En het voordeel is dat ze automatisch ook in het Internet Archief geuploaded worden (gratis) en ze dus voor de toekomst vastliggen (incl. copyrights e.d.). Bekijk mijn Internet Archief maar eens en mijn Ourmedia archief (inclusief RSS feeds). Je kunt tevens zien hoe vaak de screencasts bekeken zijn. Kijk hier maar.  Gratis hard diskruimte en een link naar je video’s toe om te gebruiken.

Quicktime movie files Hoe maak je een screencast?.
Zodra ik de files geuploaded heb zal ik de posting updaten. De eerste heb ik in het Internet Archive gezet zodat je ook kunt zien of en hoe dat werkt. De anderen zal ik tzt toevoegen aan dat archief.
Update: de QuickTime movies staan ook online (zie hieronder).

1. opnemen (mov)
2. editen (mov)
3. picture in picture (mov)
4. webmenu maken (mov)

Achtergrondinformatie:
– frankwatching: Trend: screencasting met heel veel materiaal en voorbeelden.
– mijn Furl archief topic: screencasting