Wew, dit is een mooie presentatie! Niet alleen vanwege de positieve kijk op het onderwijs, maar ook vanwege de cijfermatige onderbouwing. Dus niet alleen visie, maar ook bewijs. Ik kwam de presentatie op het spoor via de weblog De onderwijsvooruitzichten van John van Dongen (KPC).
De presentatie is van Henno Theisens van OECD (Organisation for Economoic Co-Operation and Development). Hij is bij OECD werkzaam bij de afdeling onderwijs en heeft een prachtige publicatie gemaakt over de trends die het onderwijs drijven.
De conclusies uit zijn verhaal:
– Internationaal vergeleken gaat het goed met het Nederlandse onderwijs.
– In plaats ons zorgen te maken over de crisis in het onderwijs is het misschien beter na te denken over de toekomst: Hoe kunnen we goed onderwijs garanderen gegeven de grote veranderingen waar we voor staan?
De grootste uitdagingen die hij noemt zijn:
– Nieuwe sociale patronen (gezin, buurt, werk) en waarden (individualiteit)
– Globalisering en toenemende culturele, etnische en religieuze diversiteit
– Snelle technologische ontwikkeling, met name ICT
– En de interactie tussen deze trends…
Je kunt de publicatie waar deze presentatie op gebaseerd is online bekijken als webBook. Met heel veel grafieken, Excelsheets en indicators in pdf. Prachtig materiaal !!!
En als toetje kun je hieronder luisteren naar Henno zelf in een podcast. Hij vertelt daarin meer over deze publicatie. Een aanrader al dit materiaal!
Hoe actueel zijn de gegevens? Tussen de 3 en 6 jaar oud. Dat is anno 2009 héél oud.
@wilfred bedankt voor je reactie. Normaal wel ja, maar dit soort gegevens en dan in/voor het onderwijs zijn m.i. zeker (nog) relevant. Vooral de conclusies en uitdagingen bevallen me.
OECD is een gerenommeerde club, die als er nieuwe gegevens voorhanden zouden zijn die de conclusies e.d. anders zouden maken of beinvloeden, ze die zeker gebruikt zouden hebben. Dit soort gegevens heeft ook pas jaren later effect en zijn dan pas waarneembaar in de trends. Maar ja je hebt gelijk de gegevens zijn van een tijdje terug.
Leuk dat Wilfred reageert op de presentatie. Hij reageert overigens precies op de manier die gebruikelijk is bij het interpreteren van cijfers.
De drie meest voorkomende manieren om harde cijfers te relativeren:
“Ik herken het beeld niet”
“Dat is inmiddels al anders”
“Dat getal klopt niet”
Eigenlijk buigt een lezer hiermee de relevantie om in de gewenste eigen richting en interpretatie…
Maar gaat het hier eigenlijk wel om? Kun je niet beter naar de trend kijken die de cijfers geven en daaruit filteren wat de betekenis zou kunnen zijn voor de omstandigheden?