Zoals eerder vermeld ben ik bij een klant van NewLevel.nl een training aan het geven gedurende drie weken, en ik hou dagelijks in een weblog bij hoe de vorderingen zijn, welke onderwerpen we behandeld hebben, en andere wetenswaardigheden, zoals interessante doorverwijzingen naar aanvullende technische informatie e.d.
Ik moet zeggen dat het me enigszins tegenvalt om iedere dag een verhaaltje te schrijven. Tot nu toe hield ik op een kladblok in telegramstijl wat aantekeningen voor mezelf bij, en nu probeer ik er toch een leuk lopend verhaaltje van te maken.
Verder is een bijkomende moeilijkheid dat ik in mijn klaslokaal geen internet heb. (voor de voortgang van de training is dat trouwens ideaal) Doordat die internet aansluiting in het lokaal er niet is, heb je iets minder de mogelijkheid om af en toe eens een doorverwijzing naar de weblog te laten zien. Daardoor kost het wat moeite om de interesse van de cursisten op te wekken.
Als ik naar de reacties op de weblog kijk moet ik concluderen dat er tot nu toe nog geen enkele cursist gereageerd heeft, maar na verloop van een paar dagen kreeg ik toch wel wat positieve (mondelinge) reacties.
Ik denk wel dat er inmiddels een behoorlijke schat aan informatie ontstaan is, en die groeit nog iedere dag.
De eerste week training is nu af, en we gaan de komende twee weken verder met nog twee groepen.
Chris, zou je met ons willen delen dat die reacties zijn? En je hebt nu een schat aan informatie; wat is het voordeel cq nut hiervan? Het viel trouwens op dat je de weblog gebruikt vooral voor jezelf om de voortgang vast te leggen. Wellicht kun je de cursisten er meer bij betrekken door een bepaalde opdracht voor enkele dagen later er op te zetten. Dan hebben ze toch kans dat na de cursus of ’s avonds te beantwoorden/op te lossen. Weblogs zijn eigenlijk conversaties die je op start. Het is inderdaad jammer dat je de weblog niet kunt laten zien. Ik merk zelf ook vaak dat mensen zich er moeilijk iets bij voor kunnen stellen en dat ze verwachten dat het allemaal moeilijk is. Na uitleg en demo blijkt juist het tegenovergestelde. Misschien zou je wat screenshots in powerpoint kunnen zetten, bijv. een posting, hoe je kunt reageren, een link, de reacties, het archief e.d.
Wellicht kun je ons ook eens een posting laten zien wat je op schrijft (zonder de klantgegevens als dat wenselijk is). We kunnen dan een idee krijgen hoe zoiets er nu uitziet.
Succes bij de volgende groep.
Zijn er nog meer ideeen voor Chris om de cursisten actief bij het weblog te betrekken?
Hi Chris,
Ik gebruik zelf weblogs in de klas op 2 manieren. Ik maak een centraal blog waar alle gegevens over vak, literatuur, links, opdrachten, cijfers et cetera staan & ik laat alle (groepjes) van studenten hun een eigen blog maken waarop ze al hun opdrachten zetten, maar ook bijvoorbeeld dingen over het groepsproces kwijtkunnen. Ik vraag ze om naast de eindversies ook de tussenversies te posten/ te laten staan. Het denkproces & de keuzes die voorafgaan aan de eindtekst van de opdracht geven mij vaak een veel beter inzicht in wat er wél en niet begrepen is & waar ik nog wat aan moet sleutelen. Ik kan continue tussendoor even op versies van hun opdracht comments maken, tips geven, links aanbevelen…. Ik verwijs ze ook vaak naar elkaars blogs om bepaalde dingen ‘af te kijken’ heeft geweldig voordeel dat ze ook zien wat de anderen doen en daar weer van leren.
Ik heb de blogs ook gebruikt bij een dag durende simulatieopdracht voor crisismanagement. Werkte héél erg goed, als begeleiders konden we tussendoor op basis van de reacties van de teams de simulatie aanpassen.
In eerste instantie was er, helaas vooral bij de dames, wel weerstand tegen iets ingewikkelds met internet te moeten doen. Nu hebben ze tijdens hun stageperiode uit eigener beweging een centraal blog opgezet om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Succes, Antoinette
Antoinette,
leuk jouw reactie te horen over hoe jij blogging gebruikt, en hoe het idee aanslaat. Ik ben zelf er in feite nog mee aan het expirimenteren.
Hoi Antoinette, leuk dat je reageert en interessant om te lezen hoe anderen dat doen. Wat gebruik jij voor weblogsoftware?
Hi Hans, Ik ben puur per toeval bij http://www.blogger.com terechtgekomen & dat werkt redelijk. (hesim.blogspot.com)
Grootste problemen krijg je in de groepen als de technologie hapert. Ik zou graag een tool gebruiken waarmee het simpeler is om beeld toe te voegen & ik zag laatst een tooltje waarmee je kan ’tekenen’ in je blogreacties. Mocht je een tip hebben graag.
Ciao, Antoinette