Ik ben wat aan het rommelen met het design. Niet hier maar op mijn screencasting blog. Wellicht dat ik dat straks hier ook ga invoeren. Aangezien er door de MovableType Style Contest heel veel templates beschikbaar zijn gekomen, heb ik daar eens gekeken of er niets bij zat wat ik mooi vindt. En ik moet zeggen, deze bevalt me wel. Lekker fleurig, strak en toch simpel. Oh ja, die social bookmark icons heb ik er maar even onder laten staan. Ben daar ook mee bezig. Het is nu een javascriptje en dat moet sowieso anders
Wat vinden jullie? Ik hoor graag jullie mening of je dat hier ook mooi zou vinden.
Mooi strak design, zeker doorvoeren! Denk alleen wel aan de witruimtes aan de zijkanten, een iets anders kleurtje aldaar zou de content meer aandacht geven en het een groter geheel laten lijken!
Met je huidige design is niet zo veel mis, behalve dat ik, ondanks 1024X768, nog altijd een horizontle scrollbalk in beeld krijg, veroorzaakt door je header die gewoon te breed is.
Zwarte tekst op een witte achtergrond laat zich altijd goed lezen, maar zo’n zwarte header vind ik wel weer wat zwaar aangezet…
Hans,
Huidige ontwerp is niks mis mee.
Wat je zou kunnen doen is de header graphic af en toe veranderen.
De nieuwe vormgeving op Screencasting Blog ziet er mooi uit, maar is niet echt persoonlijk. Het is een standaard template. Ik vind het template wel mooier dan wat je nu gebruikt, maar zou dus minimaal wel een persoonlijke header maken (of meer). Je veel gelezen weblog verdient m.i. wel een beetje een eigen ‘smoel’.
Beste Hans,
Om maar eens saai te beginnen … vorm volgt functie. En ik lees je weblog (met regelmaat) en dan is een drie-koloms design veel effectiever dan een 2 koloms design. Een kolom voor navigatie (tagmap, archief, etc), een kolom met “statische content” (recent readers, my context) en een kolom voor je posts. Dus, ik zeg, geen van de drie voorgestelde designs, maar een andere drie-koloms vorm wellicht.
Ohja, wat ook handig is, is om he archief niet als een drop-down weer te geven, maar als een lijst met maanden, zodat je nog beter door zoekengines kan worden doorzocht…
Maar verander niets aan de inhoud …
groet,
Maurits
Hallo Hans,
Wat me opvalt is dat hier over design gesproken wordt terwijl het eigenlijk over lay-out gaat. In het geval van weblogs is het onderwerp dan 2 of 3 koloms, de totale breedte van het blog en eventueel een topbanner. In mijn optiek zijn er veel meer elementen die bijdragen aan het design van een look en feel. Bijvoorbeeld:
– Kleurgebruik van achtergronden van de pagina, van de sidecolumns en de postings.
– Kleurgebruik van de typografie, eventueel met variatie tussen headers, onderteksten en postingteksten.
-Grootte van de typografie van headers en teksten.
– Keuze voor consistentie in het gebruik van de breedte en/of lengte formaten van beeld en videomateriaal.
– Keuze voor eventuele styling, beeldbewerking en branding van het beeldmateriaal zelf.
– Maatverhoudingen van de layout;
– zijbalken iets breder als je veel readers en widgets hebt,
– het postinggedeelte wat smaller om de leesbaarheid te bevorderen. Te brede kolommen lezen minder lekker.
Nu begrijp ik heel goed dat ik als ontwerper makkelijk praten heb en dat het op deze manier onderhouden en/of opzetten van een weblog meer vraagt dan alleen van template veranderen of het aantal columns aanpassen. Daarbij is het vooral een kwestie van visie en keuzes. Veel bloggers kiezen bijvoorbeeld voor templates die alleen uit tekst zijn opgebouwd en vermijden dan geheel of zoveel mogeliijk het gebruik van beeldmateriaal. Ook dat is trouwens design, want alles is design, ook het volledig negeren en ongebruikt laten van designelementen. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk, overal over nadenken en alles als ontwerpvraagstuk zien. Wat je ook kiest, het moet natuurlijk wel bij je passen.
Groeten van Huub
Wauw Huub,
Wat een mooi eerste bericht in 2007! Je laat me opeens met heel andere ogen naar weblogs kijken (en durf met deze nieuwe kennis die van mezelf nauwelijks onder ogen te komen…)
Ha Willem,
Ik hoop dat je mijn bijdrage wel wilt relativeren, in die zin dat inhoud belangrijker is dan vorm. Vorm maakt zaken enkel toegankelijker en overzichtelijker. Belangrijk omdat het exttra kracht geeft aan de inhoud, maar wel een kwestie van ontwikkeling. Een schoolkrant werd eerst gestencilled, toen gekopieerd en zou met een beetje sponsoring nu ook digitaal gedrukt kunnen worden. Dat verondersteld een steeds verdergaande professionalisering van de techniek. Dat betekent ook dat design een steeds grotere ondersteunende rol kan spelen in die ontwikkeling. Daar zitten trouwens heel veel aspecten aan op heel veel verschillende niveaus.
Ik ga er eens over denken om wat tips op een rij te zetten.
Groeten van Huub
Wow wat een interessante discussie hier, terwijl ik oud en nieuw vierde 😉
Wat Huub aangeeft is meteen ook het probleem. Hoe krijg je als blogger in godsnaam zoiets voor mekaar en moet dat wel?
Ik ben ook al bezig geweest om te kijken of iemand anders dat kan doen, maar dan hangt er weer een prijskaartje aan waar je als individu ook niet vrolijk wordt.
Die tips en trucs Huub zijn zeer welkom en misschien moet je eens een tariefje bedenken waarvoor blogger jou in kunnen huren 😉
Denk daarbij dan aan tientjeswerk ipv honderden euris, want dat past beter bij de blogwereld.
Huub wat vind jij van KISS, dus zo simpel mogelijk.
Hoe je als non-business blogger zoiets voor elkaar krijgt is een kwestie van Design It Yourself. Ik zal daar binnenkort eens wat postings aan wijden. De vraag of je zoiets wel nodig hebt is een goede en het antwoord zeer individueel. Ga ik ook binnenkort op in.
Voor individuele bloggers: Als je aan design wilt doen kies dan een blog dat dit mogelijk maakt, bijvoorbeeld Typepad via web-log.nl. Hoe dat gaat, daar zal ik, zoals gezegd, binnenkort over bloggen. Lijkt me leuker dan mijn bedrijfje rijp maken voor de voedselbank 😉
Wat is KISS Hans?
Hoi Huub,
KISS: http://nl.wikipedia.org/wiki/KISS-principe